Us donem la BENVINGUDA a aquest LLOC WEB sobre RECERCA en MIGRACIONS

Galeria de Recerca sobre Migracions

GRM

INFORMANT DES DE 2002

 
 

 

 
 

Aquesta pàgina web - Galeria de Recerca sobre Migracions, GRM - està fonamentalment centrada en l'estudi de les migracions humanes, és d'accès obert i, gràcies a finançament del programa de recerca Ramón y Cajal (Ministeri de Ciència i Tecnologia, Govern d'Espanya), fou creada l'any 2002 pel professor Ricard Morén-Alegret (Twitter: @RicardMoren).

Apartir de 2017, GRM i el col·lectiu de personal investigador vinculat s'organitzen com línia de recerca sobre migracions d'ECONECOL, Grup de Recerca Consolidat i Finançat del Programa SGR2017-2021 & SGR2021-2025 de l'AGAUR (convertint-se en una de les 5 línies de recerca que composen aquest grup). ECONECOL inclou professorat i personal investigador de l'ICTA-UAB i del Departament de Geografia de la UAB, entre altres institucions.

Aquesta Galeria de Recerca sobre Migracions (GRM) i l'esmentada línia d'investigació sobre migracions estan coordinades pel Dr. Ricard Morén Alegret (https://twitter.com/ricardmoren).

Des d'octubre de 2014 fins 2017 aquesta página web ha ofert continguts relacionats amb activitats, entre d'altres, de la linia de recerca sobre migracions del grup consolidat i renovat del programa SGR denominat Interfase (2014-2017), també del Departament de Geografia i la Facultat de Filosofia i LLetres de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

El Departament de Geografia de la UAB es va crear als anys 1970s. Segons els 2020 QS World University Rankings by Subject, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) està entre les 100 millors universitats del món en Geografia, vegeu: https://www.topuniversities.com/university-rankings/university-subject-rankings/2020/geography

A més, aquesta pàgina web també ofereix continguts relacionats amb el ja històric Grup de Recerca sobre Migracions (GRM), així mateix localitzat al Departament de Geografia i a la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). El GRM va ser reconegut com a Grup de Recerca Consolidat i Finançat per l'AGAUR (Generalitat de Catalunya) durant el període 2009-2014 amb Ricard Morén Alegret com Coordinador (SGR2009-728). Durant aquest periode el GRM ha augmentat, internacionalitzat i diversificat la producció de resultats de recerca. Anteriorment, durant el periode 2005-2008, el GRM fou coordinat per Àngels Pascual de Sans, qui des de 2009 fins la seva jubilació el setembre de 2013 va exercir d'emèrita. Àngels Pascual ha estat una apreciada acadèmica dedicada a la recerca sobre migracions a Espanya des de la dècada dels anys 1960.

El GRM ha desenvolupat recerca en l'àrea de la migració i l'assentament des d'una perspectiva interdisciplinària, amb una especial referència a Catalunya, la península Ibèrica, Europa i la Mediterrània. Els seus membres han format part de diferents recerques europees i han col·laborat amb diverses institucions locals, nacionals i internacionals.

*******************************************

GRM participà a la Xarxa d'Estudis Migratoris (Red de Estudios Migratorios, REsMi), una de les Xarxes d'Excel·lència 2016 en Ciències Socials finançades pel MINECO, Govern d'Espanya (2017-2019). En aquesta xarxa participàren una dotzena d'investigadores i investigadors d'una varietat de ciències socials, inclòs Ricard Morén-Alegret, que compartiren els seus coneixements sobre estudis migratoris humans. Aquest personal acadèmic pertanyia a universitats i altres institucions de recerca localitzades a Andalusia, Catalunya, Galicia, Madrid, País Basc i València.

 

 
 
 

 

 

AUDIOVISUAL PARTICIPAT PEL GRM (2012)

"If I were the mayor of my neighbourhood"

Aquest producte multimedia s'aproxima a la vida en barris de cinc ciutats de diferents països europeus: Italia, Alemanya, Regne Unit, Hongria i Espanya.

Vegeu: http://www.concordiadiscors.eu/multimedia/

CONCORDIA_LOGO_DEF

 

* * * * * * * * * * *

 
 

 

VIDEO DOCUMENTAL ELABORAT DES DEL GRM (2009):

"IBERIANA"
Processos d'integració d'immigrants
a cinc petites ciutats de l'Espanya peninsular

 
 
IBERIANA
 
   
   
 

Descarregar caràtules:
Portada - Crèdits - Contraportada - Etiqueta CD

Durada: 38 minuts (+ 5' d'extres)

Breu descripció: El vídeo documental de divulgació científica i cultural "Iberiana" ha estat elaborat l'any 2009 des del GRM (Departament de Geografia, UAB), com a fruit del projecte d'I+D "INMIGRACIÓN EXTRANJERA, SENTIDO DE LUGAR E IDENTIDAD TERRITORIAL EN CINCO PEQUEÑAS CIUDADES DE ESPAÑA" (SEJ2006-14857), finançat pel Ministerio de Ciencia e Innovación. "Iberiana" mostra alguns trets generals del que pot ser un procés d'investigació en ciències socials, presenta dinàmiques geogràfiques recents a territoris a cavall entre allò que és urbà i allò que és rural ubicats a cinc províncies espanyoles (Alacant, Cáceres, Girona, Huelva i León) i, a més, posa llum sobre cinc casos d'integració exitosa d'immigrants explicats per cinc protagonistes amb les seves pròpies paraules. Aquest vídeo documental dóna veu a persones que viuen en àmbits considerats com a perifèrics i, com a obra de divulgació, està adreçat a estudiants de ciències socials i al públic en general interessat en les dinàmiques de la immigració i la integració a Espanya.

Paraules clau: Geografia, Immigració, Integració, Ciutats petites, Espanya

 
     

 

 

 

 

 
 
.... Agenda i notícies  

 

Durant 2024 aquesta pàgina web trilingüe està migrant a un altre servidor-web i la nova adreça web de GRM és: https://webs.uab.cat/migracions/. Gràcies per la vostra atenció.

**********************

Del 24 al 30 d'agost de 2024, el 35è Congrés Geogràfic Internacional està previst que se celebri a Dublín, Irlanda. El lema d'aquest congrés és 'Celebrant un món de diferències'. Entre les vàries sessions incloses al congrés, n'hi ha la següent coordinada per Josepha Milazzo (AMU, França), Ricard Morén-Alegret (UAB, Espanya) & Ruth McAreavey (UoN, Anglaterra) que està vinculada a GRM: Els pobles (rurals) a una era de migracions i metamorfosis: Mobilitats i diversificació versus homogeneïtzació humana? Vegeu més informació al següent lloc web: https://igc2024dublin.org/

**********************

El setembre de 2023, GRM-UAB, després de dues dècades col·laborant amb el Programa de Doctorat en Geografia (per exemple, actualment acull una estudiant xilena que investiga la immigració internacional a la regió de Tarapacá amb una beca ANID), ha començat a col·laborar també amb el Programa de Doctorat en Turisme. Concretament, des d'ara una estudiant procedent de Xina estudia les relacions entre turisme i immigració xinesa a la regió de Barcelona.

**********************

A l'estiu de 2023. el següent article sobre estudis migratoris internacionals vinculat a GRM ha estat publicat en accés obert: *Mendoza, Cristóbal (2023) "International immigration and entrepreneurship in rural areas of the Spanish Prenees". Hungarian Geographical Bulletin, 72 (2), 119-131. Aquest article és un dels fruits del projecte SURDIM sobre Desenvolupament Rural Sostenible i Immigració Internacional als Pirineus que ha estat finançat per la Comissió Europea. El projecte SURDIM ha estat portat a terme des de la UAB del 1 de novembre 2021 al 31 d'agost 2023, incloent la participació de Cristóbal Mendoza com MSCA Fellow que ha fet el gruix del treball de camp, William Berthomière com co-supervisor al CNRS, Giorgos Kallis com co-supervisor a l'ICTA i Ricard Morén-Alegret com Investigador Principal. Més informació: https://atlantis.uab.cat/hamlets/index.html

**********************

El juliol de 2023 el següent article reflexiu sobre estudis migratoris ha estat publicat en accés obert: *CUBILLOS-ALMENDRA, Javiera; GONZÁLEZ-PACIVICH, Consuelo & CONTRERAS-HERNÁNDEZ, Paola (2023) "Interseccionalidad. Un dispositivo teórico-metodológico para el estudio de las migraciones", Revista Austral de Ciencias Sociales, 44, 129-150. Vegeu: http://revistas.uach.cl/index.php/racs/article/view/7166

**********************

Del 3 de juliol al 7 de juliol de 2023 es va celebrar a Rennes (França) el29è Congrés de la Societat Europea de Sociologia Rural: the European Society for Rural Sociology Congress, ESRS2023. Aquest congrés internacional va tractar vàries de les crisis i possibles futurs que afronten les àrees rurals, comptant amb la presència de divers personal investigador especialitzat en l'estudi de les migracions humanes a Europa vinculat a GRM: Ruth McAreavey (Newcastle University), Josepha Milazzo (Aix-Marseille Université) i Ricard Morén-Alegret (UAB). Vegeu: https://esrs2023.institut-agro-rennes-angers.fr/

**********************

Del 14 al 16 de setembre de 2022 ha tingut lloc a Madrid el 10è Congrés sobre Migracions, incloent la participació de centenars de persones que estudien els moviments migratoris humans a Espanya des d'una àmplia varietat d'universitats i institucions, vegeu: https://congresomigraciones2022.com/. Entre d'altres, s'hi van presentar resultats del projecte de recerca SURDIM sobre la immigració internacional als Pirineus. Es pot obtenir més informació sobre el projecte SURDIM (projecte finançat per la Comissió Europea gràcies al Programa MSCA) al següent enllaç: https://atlantis.uab.cat/hamlets/en/index.html

**********************

Del 18 de juliol al 22 de juliol de 2022 va tenir lloc a París (França) el Congrés del Centenari de la Unió Geogràfica Internacional (UGI). Entre altres comissions de la UGI que tracten vàries qüestions migratòries, la comissió sobre Canvi Global i Mobilitat Humana, (Globility) va organitzar-hi vàries sessions. Entre el personal investigador vinculat a GRM que hi va participar hi ha el Dr. Cristóbal Mendoza, la Dra. Josepha Milazzo i el Dr. Ricard Morén-Alegret. En el marc d'aquest congrés s'hi van presentar resultats preliminars del projecte de recerca SURDIM que tracta sobre la immigració internacional als Pirineus. Per més detalls sobre les sessions del congrés de la UGI a París, vegeu: https://www.ugiparis2022.org/ A més, es pot obtenir més informació sobre el projecte SURDIM (projecte finançat per la Comissió Europea gràcies al Programa MSCA) al següent enllaç: https://atlantis.uab.cat/hamlets/en/index.html

**************************

GRM (http://geografia.uab.es/migracions/)*** presenta el…

18è Cicle de Seminaris GRM sobre Migracions

Departament de Geografia i ICTA, Universitat Autònoma de Barcelona, GRM-GEO-UAB

Programa Febrer - Maig 2022

10 Febrer 2022, 13h, F. Lucienne Crettex, COLEF, Tijuana, Mexico:
(Undocumented) international immigration in Los Ángeles, USA, and Barcelona, Spain

17 Febrer 2022, 13h, Dr Raúl Lardiés, Universidad de Zaragoza, Spain:
   Foreign immigration from outside the EU in rural areas of Aragón: impacts and integration

21 Març 2022, 13h, Dr Montserrat Feixas, UNHCR in Central Europe from 2013 to 2021, Hungary:
Asylum challenges in Central Europe. The 2015 crisis and its consequences

28 Abril 2022, 13h, Dr Valeria Bello, Universitat Ramon Llull, URL, Spain:
The role of prejudice and cognitions in the governance of international migration

12 Maig 2022, 13h, Dr Kevin Mary, Université de Perpignan Via Domitia, France:
Migration-facilitating capital: Attracting and (socially) selecting African students for Canada

 

Si la pandèmia ho permet, totes les sessions són obertes al públic i tenen lloc a l'Aula 203 de la Facultat de Filosofia i Lletres, Universitat Autònoma de Barcelona, UAB, al campus de Bellaterra (+ info: https://www.uab.cat/web/about-the-faculty/access-and-maps-1345695633523.html). Qui assisteixi ha de tenir en compte que els seminaris són en llengua anglesa i ha de seguir les instruccions de les autoritats acadèmiques (see: https://www.uab.cat/web/about-the-uab/itineraries/coronavirus/useful-information-1345809701134.html). Degut al ciberatac massiu patit per la UAB la tardor de 2021, en aquest cicle no hi haurà pas sessions on-line, però si fa falta per la pandèmia, etc. (i és possible) alguna sessió podria ser postposada a anys posteriors.

*Seats will be available on a first-come, first-served, basis. The venue has limited capacity.
**Please, before attending a seminar, outside visitors are advised to check the @RicardMoren Twitter account (see: https://twitter.com/ricardmoren) in order to confirm details and to take into account possible last minute changes.
*** If everything goes well, along 2022 the website linked to the UAB-GEO Generators of Research on Migration, GRM (i.e. the Gallery of Research on Migration, GRM) should be available again, once the UAB fully recovers from the massive cyber-attack that this university suffered in Autumn 2021.

These seminars are mainly co-funded by the UAB Arts & Humanities Faculty and the UAB Geography Department as well as are held within the framework of the ECONECOL Research Group (SGR2017, AGAUR, ref. 01126).
Dr Ricard Morén-Alegret is the coordinator of all these seminars, with support from Dr Cristóbal Mendoza in some sessions. The GRM coordinator is grateful to the Dean team of the UAB Arts & Humanities Faculty plus to the Director of the Geography Department for their support.

**********************

El gener de 2022 un nou resultat del projecte de recerca HAMLETS (finançat pel Programa RECERCAIXA; vegeu més informació més avall en notícies anteriors) ha estat publicat com publicació en accès obert. Concretament, l'article academic co-escrit pel Dr Ricard Morén-Alegret i el Dr Cristóbal Mendoza ha estat pulicat a una revista internacional en estudis migratoris i que pot ser llegida al següent enllaç: *Morén-Alegret, R. & Mendoza, C. (2021) Inmigración internacional y sostenibilidad en pueblos pequeños. Retos y oportunidades económicas, ambientales y sociales en el Alt Empordà (Cataluña, España)”, Revista Internacional de Estudios Migratorios, 11(2), pp. 1-35 (https://ojs.ual.es/ojs/index.php/RIEM/article/view/4755)

**********************

El juliol de 2021 s'ha publicat un article acadèmic titulat " ‘Cosmovillagers’ as Sustainable Rural Development Actors in Mountain Hamlets? International Immigrant Entrepreneurs’ Perceptions of Sustainability in the Lleida Pyrenees (Catalonia, Spain)" a la revista internacional European Countryside, vol. 13, Nº2, 2021, pp. 267-296. Es tracta d'un article firmat per Ricard Morén-Alegret, Josepha Milazzo, Francesc Romagosa i Giorgos Kallis que és fruit del projecte de recerca HAMLETS. Immigració i desenvolupament sostenible a micropobles (2017-2020), realitzat principalment des del Departament de Geografia i l'ICTA de la UAB, amb direcció de Ricard Morén-Alegret i finançament del Programa RecerCaixa, una iniciativa de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) i la Fundació ‘la Caixa’. En aquest projecte van col·laborar vàries organitzacions municipals, incloent l'Associació de Micropobles de Catalunya i l'Associació Espanyola de Municipis de Muntanya (EsMontañas).

**************************

El 22 de juny de 2021 tres Treballs de Final de Grau (TFGs) del Grau en Geografia i Ordenació del Territori s'han presentat a la UAB, focalitzant en canvis de la població humana a pobles petits de Catalunya i les Illes Balears. Aquests tres TFGs han emprat, entre altres fonts de dades, el Sistema d'Informació Geogràfica per uns Micropobles Actius i Sostenibles (GISASH) vinculat al projecte HAMLETS. Immigration and Sustainable Development in Small Villages . L'autoria i títols d'aquests TFGs han estat els següents:

* Ada Sedó: Evolució recent de la població i l'economia al Priorat rural: anàlisi geogràfica del micropoble de la Bisbal de Falset.

* Roger Escribà: El (des)poblament dels micropobles de l’ Urgell. Anàlisi geogràfica de la població a municipis de menys de 500 habitants.

* Toni Barceló: Comparació geogràfica sobre sostenibilitat ambiental, social i econòmica a pobles de l’Empordà i Mallorca. Una anàlisi de Colera i Deià.

Aquests tres TFGs han estat tutoritzats per Ricard Morén-Alegret. El projecte de recerca “HAMLETS. Immigració i desenvolupament sostenible a micropobles” (2017-2020), fou realitzat principalment des de la UAB, dirigit per Ricard Morén-Alegret i finançat pel Programa RecerCaixa, una iniciativa de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) i la Fundació ‘la Caixa’. En aquest projecte van colaborar vàries organitzacions municipals, incloent l'Associació de Micropobles de Catalunya i l'Asociación Española de Municipios de Montaña (EsMontañas).

**************************

El 21 de juny de 2021 s'organitzà des del grup IRWANA de la UAB el seminari titulat La dimensión transnacional en el Norte de África y Asia Occidental. Es tracta del seminari final del projecte d'I+D coordinat per Laura Feliu i Ferran Izquierdo que porta per títol "Dinámicas y actores transnacionales en Oriente Medio y Norte de África" (2017-2021) i que ha estat finançat pel Ministeri d'Economia i Competitivitat del Govern d'Espanya, l'Agència Estatal d'Investigació (AEI) i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). Aquest seminari tingué caràcter semi-presencial, amb una part de les persones participants contribuint presencialment a la Sala de Juntes de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la UAB, mentre la resta de participants parlava des de distints i distants llocs. Per part de GRM-UAB es participà a una de les sessions de la tarda, concretament a la que es desenvolupà des de les 15.30h fins les 17.00 h, que portà per títol "La agenda transnacional a estudio desde el grupo IRWANA" i que comptà amb els sigüents ponents: Laura Feliu (UAB), Natalia Ribas Mateos (UAB), Josep Lluis Mateo Dieste (UAB), Isaías Barreñada Bajo (Universidad Complutense de Madrid), Luciano Zaccara (Qatar University) i Ricard Morén-Alegret (UAB). La moderació va ser a càrrec d'Olivia Glombitza (UAB). Vegeu més informació al següent enllaç: https://irmena.net/2021/06/03/la-dimension-transnacional-en-el-norte-de-africa-y-asia-occidental/

Foto: @RicardMoren

**************************

El 10 i el 11 de juny de 2021 es realitzà de forma semi-presencial el 17è Congrés de Geografia de la Població de l'Associació Espanyola de Geografia (AGE), amb alguns participants físicament a l'Aragó i d'altres participants seguint les sessions telemàticament des d'altres indrets. Els organitzadors del congrés han estat el Grup de Treball de Geografia de la Població de l'AGE, el Departament de Geografia i Ordenació del Territori de la Universitat de Saragossa i el Grup de Recerca GEOT. Al Comité Científic del congrés participaren personal investigador d'universitats i equips de recerca de varis països, entre d'altres de GRM-UAB. A més, entre les comunicacions presentades al congrès, hi va haver una relacionada amb GRM-UAB fruit del projecte HAMLETS. Immigration and Sustainable Development in Small Villages (finançat pel Prograna RECERCAIXA 2016): Morén-Alegret, R. & Mendoza, C. (2021) "Inmigración internacional en pueblos pequeños del Alt Empordà (Girona, Cataluña). Percepciones de inmigrantes cualificados sobre sostenibilidad económica, social y ambiental". Vegeu més detalls al següent enllaç: https://17congresopoblacion.unizar.es/index.html

**************************

El 28 de maig de 2021 es presentà a l'INED de París (França) la tesi doctoral de Julie Fromentin (vinculada a la Université París 1 Pantheon Sorbone) titulada "Parcours singuliers, campagnes plurielles. L'inscription spatial des immigrés dans les espaces peu denses français", co-dirigida per France Guérin-Pace (INED) i Christophe Imbert (Université de Rouen). Aquest esdeveniment internacional tingué un caràcter presencial amb una durada d'unes quatre hores i al tribunal d'avaluació de la tesi participà també professorat d'altres universitats de França, Bèlgica i Espanya: M. Poulot de la Université Paris-Nanterre, S. Weber de la Université Paris-Est, J.M. Decroly de la Université Libre de Bruxelles, G. Cortes de la Université de Montpellier i Ricard Morén-Alegret de la UAB.

**************************

A la primavera de 2021 ha vist la llum un altre dels resultats de la Xarxa d'Excel·lència en Estudis Migratoris (REsMI). Concretament, es tracta de la creació de la plataforma del Centre de Documentació en Estudis Migratoris (CDEM). Aquest recurs està disponible al següent enllaç: https://cdem.info. Aquesta eina digital de consulta permet l'accès a tres repositoris: tesis doctorals, articles científics i comunicacions a congressos. Es tracta d'un recurs d'accès a la producció en Estudis Migratoris realitzada a Espanya tant per personal investigador en la matèria com pel públic en general. La REsMi s'enmarcà a les “Redes de Excelencia” del Programa Estatal de Foment de la Recerca Científica i Tècnica d'Excelència, que tingué com IP a F. Javier García Castaño (Universidad de Granada) i comptà amb la participació de personal investigador de vàries universitats d'Andalusia, Catalunya, Galicia, Madrid, País Basc i València, incloent a la UAB la participació d'Andreu Domingo, Sílvia Carrasco i Ricard Morén-Alegret.

**************************

Al febrer de 2021 s'ha concedit un dels ajuts MSCA de la Comissió Europea al Departament de Geografia i a l'ICTA de la UAB pel projecte de recerca titulat Sustainable Rural Development and International Immigration in the Pyrenees, SURDIM, vinculat a GRM-UAB. Aquest projecte inclourà a partir de 2022 treball de camp a varis territoris de França i d'Espanya. L'investigador beneficiari és Cristóbal Mendoza (provinent de la UAM, Mèxic) i l'investigador principal és Ricard Morén-Alegret (UAB). Vegeu: https://www.uab.cat/web/sala-de-premsa/detall-de-noticia/la-uab-rep-set-projectes-msca-individual-fellowships-1345667174054.html?noticiaid=1345836728656

**************************

El desembre de 2020 s'han publicat a revistes amb accès obert i gratuït dos articles més que són fruit del projecte de recerca "HAMLETS. Immigració i desenvolupament sostenible a micropobles":

*Romagosa, F.; Mendoza, C.; Mojica, L. & Morén-Alegret, R. (2020), “Inmigración internacional y turismo en espacios rurales. El caso de los 'micropueblos' de Cataluña”. Cuadernos de Turismo, 46, pp. 319-347 (vegeu: https://revistas.um.es/turismo/article/view/451861/296221).

*Mendoza, C.; Morén-Alegret, R. & McAreavey, R. (2020), “(Lifestyle) immigrant entrepreneurs in Spanish small villages: Rethinking international immigration in rural Alt Empordà, Catalonia”, BELGEO. Belgian Journal of Geography, 2020, nº 1 (vegeu: https://journals.openedition.org/belgeo/44107).

El novembre de 2020 s’ha publicat l'article titulat: “Inmigración internacional y emprendimiento en áreas rurales de España: Dinamismo y movilidades en pueblos pequeños del Empordà, Cataluña” a la revista acadèmica internacional Investigaciones Geográficas. Podeu descarregar-lo lliurement com PDF al següent enllaç: http://www.investigacionesgeograficas.unam.mx/index.php/rig/article/view/60172/54161. Els co-autors de l'article són Cristóbal Mendoza (UAM, Mèxic), Ricard Morén-Alegret (UAB) i Ruth McAreavey (University of Newcastle, Anglaterra). Es tracta del primer article acadèmic publicat en accés obert fruit de la darrera fase del projecte de recerca “HAMLETS. Immigració i desenvolupament sostenible a micropobles” (2017-2020), realitzat principalment des de la UAB, dirigit per Ricard Morén-Alegret i finançat pel Programa RecerCaixa, una iniciativa de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) i la Fundació ‘la Caixa’. En aquest projecte van colaborar vàries organitzacions municipals, incloent l'Associació de Micropobles de Catalunya i l'Asociación Española de Municipios de Montaña (EsMontañas).

**************************

En el segon semestre de 2020 la revista Cuadernos Geográficos de la Universitat de Granada ha publicat un número monogràfic titulat Noves mobilitats entre Espanya i Amèrica Llatina: retorn versus arrelament i tornada a l'emigració, concretament el nº 3 del volum 59. Entre altres, es pot trobar un article titulat "Enquêter des migrants étrangers habitant un village" i firmat per Josepha Milazzo (pp. 79-101). Es tracta d'un article relacionat amb la seva tesi doctoral (2018) desenvolupada en el marc d'una co-tutela internacional entre Aix-Marseille Université i la UAB, amb Virginie Baby-Collin i Ricard Morén-Alegret com co-directors. Vegeu: https://revistaseug.ugr.es/index.php/cuadgeo/article/view/9226

**************************

GRM-UAB expressa el seu condol més profund a la familia, amistats i col·legues de la Universitat de Warwick pel traspàs del Professor Zig Layton-Henry el setembre de 2020. Zig va ser un expert en el camp de les migracions i les relacions ètniques a la política britànica, terreny en el qual va ser un destacat acadèmic a nivell nacional i internacional. Per més informació, si us plau, consulteu el memorial publicat a l'enllaç disponible a continuació: https://warwick.ac.uk/fac/soc/pais/news/?newsItem=8a17841b747be47201748bd124c419a0. A més, podeu llegir l'obituari publicat al diari The Guardian: https://www.theguardian.com/world/2020/nov/05/zygmunt-layton-henry-obituary

**************************

Durant la primavera, estiu i tardor de 2020, la recerca de GRM-UAB sobre l'immigració internacional a pobles d'Europa continua a tres nivells: 1) d'una banda, segueix amb l'anàlisi de diverses dades recollides durant el projecte "HAMLETS. Immigració i desenvolupament sostenible a micropobles" (2017-2020), realitzant tant anàlisi qualitativa com anàlisi quantitativa [projecto amb finançament del Programa Recercaixa, amb suport de ‘la Caixa’ en col·laboració amb l'Associació Catalana d'Universitats Públiques, ACUP; per una presentació general vegeu: www.uab.es/hamlets; i per novetats setmanals vegeu: https://twitter.com/ricardmoren]. 2) D'altra banda, continua l'estudi exploratori sobre la immigració de l'Orient Mitjà i Nord d'Àfrica a àrees rurals de Catalunya que es realitza en el marc del projecte "Dinàmiques i actors transnacionals a l'Orient Mitjà i el Norf d'Àfrica" (2017-2021), finançat pel Ministeri d'Economia i Competitivitat del Govern d'Espanya, l'Agència Estatal d'Investigació (AEI) i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), vegeu: https://irmena.net/2018/07/09/researching-the-transnational/. 3) A més, continua la col·laboració amb el projecte "CAMIGRI. El camp francès dins de la dinàmica de les migracions internacionals" (2018-2021), finançat per l'Agence Nationale de la Recherche (ANR) de França i la Région Nouvelle-Aquitaine, vegeu: https://camigri.hypotheses.org/

Foto: https://twitter.com/ricardmoren

* * * * * * * * *

GALERIA de RECERCA sobre MIGRACIONS, GRM
http://geografia.uab.es/migracions/

postposa el

18è Cicle Anual de Seminaris sobre Migracions GRM

Departament de Geografía i ICTA, Universitat Autònoma de Barcelona, UAB-GEO-GRM

PROGRAMA 2020 POSTPOSAT*:

--> Valeria Bello, Universitat Ramon Llull, URL: "The role of prejudice and cognitions in the governance of the migration phenomenon"

--> Kevin Mary, Université de Perpignan Via Domitia, UPVD:"Migration-Facilitating Capital: Attracting and (socially) selecting African students for Canada" 

*Aquestes i altres sessions del 18è Cicle de Seminaris sobre Migracions GRM estava previst que tinguèssin lloc durant la primavera de 2020 però han estat postposades sine die degut a la crisis del COVID19 (vegeu: https://www.uab.cat/web/sala-de-premsa/detall-de-noticia/la-uab-suspen-l-activitat-presencial-1345667174054.html?noticiaid=1345809696467). Com en anys anteriors, el lloc previst era la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona, UAB.

**En cas de poder-se celebrar aquests seminaris més endavant, s'informaria en aquesta pàgina web.

Actualment els seminaris GRM estan organitzats en el marc de la línia de recerca sobre migracions del grup ECONECOL (SGR2017-2020, AGAUR, ref. 01126) i del programa d'estudis de Doctorat en Geografia de la UAB. La coordinació dels seminaris GRM és a càrrec del Dr. Ricard Morén-Alegret.

* * * * * * * * *

El 5 de febrer de 2020 GRM-UAB va aplegar diverses institucions i organitzacions per debatre sobre la situació dels micropobles i el seu futur. L'equip de recerca del projecte "HAMLETS. Immigració i desenvolupament sostenible a micropobles" organitzà al Palau Macaya de Barcelona, una conferència-fòrum de debat amb la participació de nombrosos representants d'entitats, associacions i institucions implicades o interessades en la gestió social, econòmica i ambiental dels micropobles de Catalunya. La trobada forma part de la recerca que dirigeix el professor del Departament de Geografia de la UAB Ricard Morén-Alegret dins del programa Recercaixa, amb el suport de ‘la Caixa’ en col·laboració amb l’Associació Catalana d'Universitats Públiques, ACUP.

En la jornada es presentà una mostra dels resultats qualitatius assolits fins ara per l’equip investigador en el treball de camp a Catalunya, fruit d’entrevistes a diverses persones immigrades i vàries entitats dels propis micropobles. S’hi presentàren exemples de municipis que han reduït i crescut en població en els últims anys i d’aportacions de les persones entrevistades. A partir d’aquests resultats, s’inicià un debat sobre la situació actual i les perspectives de desenvolupament sostenible a nivell social, econòmic i ambiental dels micropobles. Entre els aspectes que es van debatre es poden destacar els processos d’incorporació de persones immigrades internacionals, la manca o escassetat d’infraestructures de comunicació i de serveis en general, el paper i accions de les múltiples administracions relacionades, la necessitat de constituir polítiques més informades científicament o iniciatives que caldria emprendre per a la repoblació.

La jornada se celebrà com un marc de trobada per a la recerca participativa d’una àmplia varietat d’agents involucrats en l’àmbit dels micropobles o que tenen interès en involucrar-se més en el futur. L’acte començà a les 18:30h amb unes paraules de benvinguda a càrrec de Josep Ollé, director del Palau Macaya i representant de ‘laCaixa’, així com de representants d’organitzacions que col·laboren al projecte a més de la UAB: Francés X. Boya, President de l'Associació Espanyola de Municipis de Muntanya i Síndic de la Vall d'Aran; Mireia Font, gerent del Consorci Grup d'Acció Local Alt Urgell-Cerdanya; i Mario Urrea, president de l'Associació de Micropobles de Catalunya. A més, vàren haver introduccions a càrrec de Sebastià Notario de la Fundació Pagesos Solidaris i d'Unió de Pagesos, així com de Baldiri Ros, President de l'Institut Agrícola - Associació d'Empresaris Agraris.

El programa va incloure també la presentació a les 19:10h dels resultats del treball de camp del projecte de recerca CAMIGRI sobre immigració en àrees rurals franceses, a càrrec William Berthomière, investigador del Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), França. Els resultats qualitatius del treball de camp del projecte HAMLETS foren presentats pels investigadors de la UAB Ricard Morén-Alegret, Cristóbal Mendoza i Francesc Romagosa.

Finalment, el fòrum-debat de les 19:45h comptà amb la participació addicional de diversos representants d'una varietat d'organitzacions rellevants: Eva Viñolas (Diputació de Girona), Gaëlle Patin-Laloy (Casa Àsia), Albert Puigvert (Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya, ARCA), Magí Rovira ( Federació de Municipis de Catalunya, FMC), Lluís Corominas (Associació Catalana de Municipis, ACM) i Janette Vallejo (Associació AMIC de la Unió General de Treballadors, UGT), entre d’altres. El debat va acabar a les 20:30h.

El projecte "HAMLETS. Immigració i desenvolupament sostenible a micropobles" té l'objectiu d'investigar la geografia humana, la sostenibilitat i el debat sobre el "ser o no ser" dels municipis amb menys de 500 habitants de Catalunya. La hipòtesi principal del projecte és que la immigració -internacional i interna- té potencial per contribuir socialment, econòmica, mediambiental i cultural al desenvolupament sostenible de molts micropobles. A Catalunya hi ha 337 municipis amb menys de 500 habitants empadronats, segons dades del 2018 de l'lDESCAT. Els resultats globals del projecte serviran per conèixer millor l'arribada i l'assentament d'immigrants a micropobles, establir accions amb persones immigrades implementant iniciatives de desenvolupament sostenible i ajudar els municipis en l'arribada i l'acollida de nouvinguts, amb solucions com el Sistema d’Informació Geogràfica (SIG) per a uns micropobles actius i sostenibles (GISASH), ja en funcionament des de l'any passat.

Examples de l'IMPACTE als mitjans de comunicació de masses de la conferència-fòrum organitzada pel projecte HAMLETS al Palau Macaya de Barcelona:

*CADENA SER (Ràdio) - HORA 14 CATALUNYA (programa) - 8 Febrer 2020, 14:14h - 00:02:09 minuts:
#SOCIETAT. CATALUNYA. LA UAB HA CELEBRAT AQUESTA SETMANA UNA REUNIÓ ENTRE DIFERENTS ENTITATS PER POSAR EN COMÚ ELS REPTES DELS POBLES MENYS POBLATS DE CATALUNYA. DECLARACIONS DE RICARD MOREN, INVESTIGADOR DE LA UAB ENCARREGAT DE LA INVESTIGACIÓ SOBRE ELS MICROPOBLES; MARIO URREA, ALCALDE DE TORREBESSES I PRESIDENT DE LA ASSOCIACIO DE MICROPOBLES DE CATALUNYA. Audiència: 381.000 persones

*LA VANGUARDIA - 8 Febrer 2020:

https://www.lavanguardia.com/vida/20200208/473358597638/sensacion-abandono-despoblacion-y-viviendas-caras-problemas-de-micropueblos.html

*Diario ABC - 8 Febrer 2020

https://agencias.abc.es/noticia.asp?noticia=3298350

*DIARI DE GIRONA - 9 Febrer 2020

https://www.diaridegirona.cat/comarques/2020/02/09/despoblacio-principal-problema-dels-micropobles/1028290.html

* * * * * * * * *

El 9 de desembre de 2019 es va celebrar un fòrum sobre emprenedoria al poble de Tuixent (municipi de Josa i Tuixén, comarca de l'Alt Urgell, Pirineus de Lleida) en el marc del qual Ricard Morén-Alegret i Francesc Romagosa van presentar alguns resultats preliminars del projecte “HAMLETS. Immigració i desenvolupament sostenible a micropobles” sobre emprenedoria a llocs rurals i de muntanya.

HAMLETS és un projecte de recerca finançat entre 2017 i 2020 pel Programa RecerCaixa, una iniciativa de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques i l'Obra Social 'la Caixa'. Aquest projecte el duen a terme investigadors i investigadores vinculats a GRM tant des de la UAB com des d'altres organitzacions amb l’objectiu d’analitzar la geografia humana, la sostenibilitat i el debat sobre el «ser o no ser» dels municipis amb menys de 500 habitants de Catalunya i d'altres parts d'Europa. La jornada del 9 de desembre de 2019 va incloure també la projecció d’un vídeo elaborat per l’Escola de Tuixent en el marc del programa “Investiga amb Cosmocaixa” i finalitzà amb debats sobre la situació actual i les perspectives de les iniciatives d’emprenedoria econòmica, social i ambiental a la Vall de Tuixent i La Vansa. Ubicació: Centre de Flora del Parc Natural del Cadí-Moixeró (Tuixent). Organitzador: GRM-UAB, amb suport de l'Ajuntament de Josa i Tuixén, Ajuntament de La Vansa i Fórnols, Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya, Parc Natural del Cadí-Moixeró, Associació de Micropobles de Catalunya, Asociación Española de Municipios de Montaña (EsMontañas)...

Algunes notícies sobre el fòrum de Tuixent:

Ràdio: https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/catalunya-al-dia/els-micropobles-volen-atreure-emprenedors-que-frenin-el-despoblament/audio/1057346/

Televisió: http://www.pirineustv.cat/2019/12/09/emprenedoria-per-garantir-el-futur-dels-micropobles/

* * * * * * * * *

Al segon semestre de 2019 l'editorial acadèmica Palgrave Macmillan ha publicat un nou llibre vinculat a GRM que es titula "International Immigration, Integration and Sustainability in Small Towns and Villages. Socio-Territorial Challenges in Rural and Semi-Rural Europe" i que ha estat escrit per Ricard Morén-Alegret (UAB) i Dawid Wladyka (UTRGV). Aquest llibre ofereix una aproximació a la situació migratòria general de l'Europa actual, parant especial atenció als diversos (relativament) petits asentaments de població humana (petites ciutats i pobles), així com tenint en compte el context mundial i els debats sobre el desenvolupament sostenible. A més, el llibre presenta originals resultats de recerca fruit de treballs de camp realitzats al llarg de varis anys en àrees rurals i petites ciutats de França, Anglaterra (Regne Unit), Portugal i Espanya. Aquest llibre està disponible tant imprès en paper com en format e-book.

Vegeu més informació sobre aquest nou llibre a l'enllaç següent: https://www.palgrave.com/gp/book/9781137586209#aboutBook

* * * * * * * * *

Des de la Xarxa d'Excel·lencia en Estudis Migratoris (Red de Excelencia de Estudios Migratorios, REsMi), finançada pel Ministeri d'Economia i Competivitat del Govern d'Espanya (ref. CSO2016-81986-REDT) es va impulsar la celebració del 9è Congrés sobre Migracions a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) des del 4 al 6 de setembre de 2019. Concretament, aquest congrés es desenvolupà amb el lema "Fronteres, exclusions i mobilitats", tingué com lloc de celebració el campus de Bellaterra, s'organitzà des del CER Migracions UAB i, entre molts altres, comptà amb la participació de vàries persones vinculades a GRM, com Josepha Milazzo, Cristóbal Mendoza i Ricard Morén-Alegret. El 10è Congrés sobre Migracions està previst que tingui lloc a Madrid durant l'any 2022.

* * * * * * * * *

Des del 26 de juliol de 2019 es poden presentar sol·licituds per participar a dos concursos per a la contractació temporal de Personal Investigador titulat doctor de finançament específic -- Investigador ordinari --, amb destinació al Departament de Geografia de la UAB. Es tracta de concursos públics relacionats amb el projecte de recerca "HAMLETS. Immigració i Desenvolupament Sostenible a Micropobles" . Vegeu més informació als següents enllaços:

26292: https://tauler.seu.cat/pagDetall.do?idEdicte=216084&idens=11

26296: https://tauler.seu.cat/pagDetall.do?idEdicte=216086&idens=11

El termini per presentar sol·licituds és fins el 30 de juliol de 2019

Autor de la fotografia: @RicardMoren

* * * * * * * * *

Del 17 de juliol al 20 de juliol de 2019 la conferència anual de la British Shakespeare Association tingué lloc a Swansea University (Gal·les, Gran Bretanya) amb el lema Shakespeare, Race and Nation. En el marc d'aquesta conferència es van celebrar desenes de panells, seminaris, tallers, plenaris i altres encontres, alguns dels quals directament relacionats amb estudis migratoris.

En aquest sentit, es pot esmentar el següent panell realitzat el 18 de juliol de 2019 i que comptà amb la participació de GRM en el marc del projecte de recerca titulat HAMLETS. Immigració i Desenvolupament Sostenible a Micropobles (projecte finançat pel Programa RecerCaixa, una iniciativa promoguda per l'Associació Catalana d'Universitats Públiques, ACUP, i l'Obra Social 'la Caixa'):

Panel: Immigration and Xenophobia (Taliesin Create Mall Room)
❖ ‘“These words are not mine”: Bravura Theatre’s Multilingual Hamlet and the Myth of Canadian Multiculturalism’, Brandon Christopher (University of Winnipeg, Canada)
‘From the Tragedies of Hamlet to Remedies from All’s Well that Ends Well? William Shakespeare and Immigration Research in Nationalist Times’, Ricard Morén-Alegret (Autonomous University of Barcelona, Spain)
❖ Chair: John Drakakis (University of Stirling, UK)

Vegeu: http://conference.britishshakespeare.ws/

* * * * * * * * *

Del 25 de juny al 28 de juny de 2019 el 28th European Society for Rural Sociology Congress (ESRS2019) va tenir lloc a Trondheim, Norway. Aquest congrés va acollir 30 Working Groups que van explorar els possibles futurs rurals a Europa. El lema del congrés va ser Rural Futures in a Complex World i en el seu context es van tractar tres grans temes que transcendeixen els límits de les disciplines acadèmiques actuals: 1. Innovació, inteligència artificial i digitalització; 2. Justicia social i espais / llocs rurals; 3. Producció de coneixement, elaboració de polítiques i agendes de recerca.

Imatge de les afores de Trondheim (26/6/2019). Font: @RicardMoren

Ruth McAreavey (Newcastle University, UK) - una col·laboradora de GRM - fou la ESRS Scientific Committee Chair i participà a vàries activitats congressuals. A més, també en relació a GRM, el 27 de juny de 2019 Ricard Morén-Alegret (UAB) presentà una comunicació titulada "Promoting migration into rural and semi-rural areas? Local government responses to sustainability challenges in small villages of catalonia, Spain". Aquesta presentació estava basada en dades originals del projecte actualment en elaboració des de la UAB titulat HAMLETS. Immigració i Desenvolupament Sostenible a Micropobles i es realitzà en el context del Working Group 4 co-coordinat per Marco Eimermann (Umea University, Suècia). Vegeu: https://esrs2019.no/

Source: @MarcoEimermann

* * * * * * * * *

El 10 i 11 de juny de 2019 es realitzà a l'Instituto de Migraciones de la Universidad de Granada el Seminari acadèmic titulat La investigación en Estudios Migratorios en España a “examen” en el marc de la Red de Estudios Migratorios (REsMI), CSO2016-81986-RDT.

Font: @RicardMoren

A més de diversos doctorands, en aquest seminari participàren professors i investigadors de la Universidad de Murcia, la Universidad de Córdoba, la Universidad de Deusto, la Universitat de València, la Universidad de Granada, la Universidad del País Vasco, el CSIC i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Concretament, des d'aquesta última universitat, Ricard Morén-Alegret realizà una ponència exploratòria sobre les tesis doctorals dedicades a les migraciones en àrees rurals que han sigut presentades a universitats espanyoles entre els anys 1980 i 2017.

Font: @RESMI_Red

* * * * * * * * *

Una plataforma informàtica dóna visibilitat als micropobles de Catalunya en el context d'una recerca sobre immigració

Un equip de recerca de la UAB, en col·laboració amb l’Associació de Micropobles de Catalunya, ha creat el Sistema d’Informació Geogràfica (SIG) per a uns micropobles actius i sostenibles (GISASH), que aplega informació sobre com són i quins serveis ofereixen els més de 330 municipis de Catalunya amb menys de 500 habitants.

Bellaterra, 3 de juny de 2019. La nova plataforma informàtica, d’accés lliure i gratuït, aplega  informació sobre les característiques i la gamma de serveis i recursos disponibles als municipis de menys de 500 habitants de Catalunya. Actualment a Catalunya hi ha 336 micropobles, que representen prop del el 35% del territori i el 35% dels total dels municipis, però en els quals viu menys del 2% de la població, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística del 2016. Creat de manera multi-participativa, en aquesta primera etapa del SIG hi ha col·laborat gairebé el 20% dels micropobles, ubicats en 25 comarques diferents.

GISASH ha estat desenvolupat per membres del Departament de Geografia, de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) i del Laboratori d'Informació Geogràfica i de Teledetecció (LIGIT), tots tres de la UAB. Hi han col·laborat també l’Associació de Micropobles de Catalunya i d’altres organitzacions relacionades amb l’àmbit rural. El seu desenvolupament forma part del projecte de recerca “HAMLETS. Immigració i desenvolupament sostenible als micropobles”, que impulsa “la Caixa”, amb la col·laboració de  l’Associació d’Universitats Públiques de Catalunya (ACUP) i la direcció de Ricard Morén-Alegret.

Vegeu video GISASH: https://www.youtube.com/watch?v=BA6Zy9MWJE8&feature=youtu.be

(vegeu la secció Recerca de GRM per més detalls)

* * * * * * * * *

El 27 de maig de 2019 l'escola rural de Tuixent (Alt Urgell, Pirineus de Lleida) participà al 6è Congrés de Joves Investigadors celebrat a @CosmoCaixa Barcelona. Aquest congrés és una iniciativa de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) i de l'Obra Social 'la Caixa'. El projecte de l'escola de Tuixent està relacionat amb el projecte de recerca HAMLETS desenvolupat des de @Geografia_UAB i @ICTA_UAB amb participació de @LIGIT_UAB, @Micropobles i @esMontanas, entre altres organitzacions. Varis estudiants, Mercè Codina i Albert Martinez (mestres de l'escola de Tuixent) així com MªCarme Freixa (presidenta de l'Associació de Micropobles de Catalunya) i Ricard Morén-Alegret (Director del projecte de recerca HAMLETS, UAB) participaren a l'esdeveniment. Entre altres activitats, es van presentar un video clip i un pòster desenvolupats durant el curs 2018-2019. Vegeu: http://www.acup.cat/ca/noticia/mes-de-800-alumnes-de-primaria-presenten-els-seus-resultats-de-recerca-en-el-6e-congres i https://agora.xtec.cat/ceip-tuixent/portada/congres-de-joves-investigadors/

#EscolesInvestigadores

* * * * * * * * *

El 23 de maig de 2019 entre les 19h i les 20h es va realizar un programa monogràfic a l'emissora de ràdio pública CATALUNYA INFORMACIÓ sobre despoblament i repoblament humà en àrees rurals d'Europa. Algunes de les preguntes clau plantejadas foren: ¿tenir bones comunicacions i una bona conexió a internet seria suficient per frenar el despoblament? ¿Per què alguns joves no es volen quedar a viure als pobles? ¿Quins són els riscos si la pagesia abandona els camps? El sisè monogràfic del "Catalunya al dia" comptà amb la conducció de la periodista Gloria Marín i la participació de Núria Albà, de la Associació de Micropobles de Catalunya; Joan Caball, coordinador d'Unió de Pagesos, i del geògraf Ricard Morén-Alegret (UAB). Es pot escoltar l'àudio del programa als següents enllaços: https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/catalunya-al-dia/associacio-de-micropobles-frenar-el-despoblament-es-una-questio-de-pais/audio/1040519/ & https://twitter.com/Catinformacio/status/1131802004815339520

* * * * * * * * *

El 22 i 23 de maig de 2019 varis debats sobre iniciatives i “dispositius” d'assentament de població a àrees rurals (i semi-rurals) van tenir lloc a Poitiers, la ciutat francesa on el filòsof Michel Foucault va néixer (entre altres, ell va desenvolupar el concepte “dispositif”). Aquests debats es van realitzar en el marc dels tallers organitzats pel projecte de recerca CAMIGRI a la MSHS, al campus de la Universitat de Poitiers. Entre d'altres, alguns investigadors vinculats a GRM hi van participar: William Berthomière (CNRS) hi presentà una comunicació sobre la situació de la immigració als Pyrénées Ariégeoises (França), Josepha Milazzo (AMU) hi presentà una comunicació sobre "À dispositif in/égal..." en relació a la situació a un poble empordanès i Ricard Morén-Alegret (UAB) hi presentà una comunicació basada en el projecte de recerca HAMLETS, parant atenció als desafiaments per la sostenibilitat de varis petits pobles de diferents regions de Catalunya (Espanya). Vegeu: http://icmigrations.fr/2019/05/22/journee-detude-camigri-dispositifs-et-initiatives-dinstallation-de-personnes-en-migration-dans-les-campagnes-22-23-mai-2019-mshs-poitiers/

Foto: @RicardMoren

* * * * * * * * *

Entre els mesos de febrer i maig de 2019 aquesta GALERIA de RECERCA sobre MIGRACIONS, GRM (http://geografia.uab.es/migracions/) va presentà el 17è Cicle Anual de Seminaris sobre Migracions GRM, Departament de Geografia i ICTA, Universitat Autònoma de Barcelona, UAB-GEO-GRM. Aquest any, el programa fou el següent: 

28 de febrer 2019, 13h, Cristóbal Mendoza, UAM, Mexico:
Fragmented labour markets and international migration dynamics: High-skilled immigration and low-qualified emigration in Mexico?

7 de març 2019, 13h, Daniela del Bene, ICTA:
Exploring forced displacements and involuntary migrations in environmental conflicts

12 de març 2019, 13h, Júlia Pírez, FAS:
The key role of universities and the ‘refugee crisis’: The refugees hosting program at UAB (Programa Acollida)

9 de maig 2019, 13h, William Berthomière, CNRS, France:
Small villages in France: diversity and international immigration


Totes les sessions van estar obertes al públic i tingueren lloc a la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona, UAB, al campus de Bellaterra (vegeu: https://www.uab.cat/web/accessibility/how-to-get-to-the-campus-1273127180017.html) .

Aquests seminaris estan organitzats en el marc de la linia de recerca sobre migracions del grup ECONECOL (SGR2017-2020, AGAUR), el projecte de recerca HAMLETS (finançat per RercerCaixa, un programa promociont per ACUP i Obra Social “La Caixa”; vegeu: www.uab.cat/hamlets), el programa d' studios de Doctorat en Geografia de la UAB així com la xarxa REsMi (vegeu: http://resmi.ugr.es). La coordinació dels seminaris és a càrrec del Dr Ricard Morén-Alegret.

Foto: 7 de març 2019

* * * * * * * * *

El 15 d'abril de 2019 el projecte de recerca HAMLETS. Immigració i desenvolupament sostenible a micropobles (finançat pel Programa RecerCaixa i desenvolupat principalment des de la UAB) participà a una taula rodona sobre despoblació i repoblació rural que tingué lloc a la primera hora del programa radiofònic "De Boca a Orella" de Ràdio 4, emissora de Radio Nacional de España (RNE) a Catalunya. Van participar al debat varis actors rellevants de la Catalunya rural. Per escoltar l'audio del programa, pots clicar al sigüent enllaç: http://www.rtve.es/alacarta/audios/de-boca-a-orella/boca-orella-dilluns-15-dabril-2019-1a-hora/5146318/

Per més informació, vegeu també l'activitat a Twitter al respecte, per exemple:

https://twitter.com/Micropobles/status/1118899278703939584https://twitter.com/debocaaorella/status/1117796234289471489 https://twitter.com/RicardMoren/status/1118049397466701824

Foto: Ràdio 4

* * * * * * * * *

El 7 d'abril de 2019, Josepha Milazzo presentà a Washington DC (EUA) la comunicació titulada The contributions of presence to understand the geographical approach of living. Migrations and experiences in Cadaqués (Catalonia, Spain). Aquesta presentació té lloc en el marc del American Association of Geographers Annual Meeting i és un dels fruits de la recent tesi doctoral de Josepha Milazzo (2010-2018), co-dirigida en règim de co-tutela internacional per Virginie Baby-Collin (Aix-Marseille Université) i Ricard Morén-Alegret (UAB). Vegeu: https://telemme.mmsh.univ-aix.fr/membres/Josepha_Milazzo

Foto: Josepha Milazzo

* * * * * * * * *

A inicis d'abril de 2019, donem la benvinguda a la @UABBarcelona i a @Geografia_UAB a dos nous membres del projecte de recerca #HAMLETS (www.uab.cat/hamlets): Cristóbal Mendoza (@UabMendoza) i Laia Mojica (@LaiaMojica).

“Welcome shall they be; / And all the honours that can fly from us / Shall on them settle” #WilliamShakespeare, All’s Well That Ends Well

Foto: @RicardMoren

* * * * * * * * *

El 10 de març de 2019, en el marc de la 3ª Convenció de Micropobles de Catalunya, es presentà públicament al municipi de Copons (Anoia, Barcelona) el Sistema d'Informació Geogràfica per uns Micropobles Actius i Sostenibles / Geographical Information System for Active and Sustainable Hamlets, GISASH. Es tracta d'una eina d'accès obert i gratuït que és fruit del projecte de recerca HAMLETS. Immmigració i Desenvolupament Sostenible a Micropobles (2017-2020), vegeu: www.uab.cat/hamlets. Aquest projecte està finançat pel Programa RecerCaixa, una iniciativa promoguda per l'Obra Social 'la Caixa' i l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP), es desenvolupa des de la UAB i està dirigit per Ricard Morén-Alegret amb participació del Departament de Geografia, el LIGIT i l'ICTA.

Foto: Eva Gómez

* * * * * * * * *

El gener de 2019 les llistes de candidats i candidates que han estat admeses/excloses per valoració en relació a les dues convocatòries recents de contractacions temporals (vinculades al projecte de recerca HAMLETS ) han sigut publicades per la UAB. Vegeu:

https://tauler.seu.cat/pagDetall.do?idEdicte=187283&idens=11

i

https://tauler.seu.cat/pagDetall.do?idEdicte=187520&idens=11

 

* * * * * * * * *

 

2ª convocatòria des del projecte de recerca #HAMLETS [http://uab.cat/hamlets]:

Temporary research support staff (part time position) at @UABBarcelona, funded by @RecerCaixa, @ACUPcatalunya & @FundlaCaixa.

See details: https://tauler.seu.cat/pagDetall.do?idEdicte=183351&idens=11

Deadline for submitting applications:

18 December 2018

* * * * * * * * *

El 10 de desembre de 2018, a les 15h, a l'ICTA-UAB, té lloc la defensa pública de la tesi de l'Anthony Liew titulada "Refugees in Cities. Approaches to Urban Environmental Management in Turkey".

Es tracta d'una tesi desenvolupada en el marc del Joint European Masters in Environmental Science-­Cities and Sustainability, JEMES-CISU, amb la co-supervisió de Giorgos Kallis, Peter Roebling i Ricard Morén-Alegret.

* * * * * * * * *

El 6 de desembre de 2018, a les 14h, a la Maison Méditerranéenne des Sciences de l’Homme (Sala Duby) d'Aix-en-Provence (França), Josepha Milazzo realitzà excel·lentment la defensa pública de la seva tesi Viure a un poble global. Migracions i experiències a Cadaqués (Catalunya, Espanya), de cara a l'obtenció del Doctorat en Geografia per Aix-Marseille Université, AMU, i la Universitat Autònoma de Barcelona, UAB (poden consultar-se els resums de la tesi al següent enllaç: https://telemme.mmsh.univ-aix.fr/membres/Josepha_Milazzo). Dita tesi ha estat co-dirigida per Virginie Baby-Collin (AMU) i Ricard Morén-Alegret (UAB) dins el marc d'un conveni de co-tutela internacional (2010-2018).

* * * * * * * * *

Nou anunci des del projecte de recerca #HAMLETS

[vegeu: http://uab.cat/hamlets]:

Temporary academic job offer (part time Post-Doc position) at @UABBarcelona, funded by @RecerCaixa, @ACUPcatalunya & @FundlaCaixa.

See details: https://tauler.seu.cat/pagDetall.do?idEdicte=181548&idens=11 

Deadline for submitting applications: 5 December 2018

* * * * * * * * *

El 15 de Novembre de 2018 el projecte de recerca #HAMLETS ( http://uab.cat/hamlets  ) va ser presentat a l'escola rural de #TUIXENT per Carme Freixa (presidenta de l'Associació de Micropobles de Catalunya) i per Ricard Morén-Alegret (director del projecte HAMLETS). Aquesta va ser una activitat realitzada dins del programa Investiga amb CosmoCaixa!, promogut per @ACUPcatalunya i @EduCaixa.

Després d'observar uns grans dibuixos, es va realitzar una pluja d'idees de cara a preparar les següents fases de treball en un dia ben plujòs a bona part de Catalunya.

Vegeu: https://agora.xtec.cat/ceip-tuixent/portada/visita-dun-investigador/ i

https://twitter.com/Geografia_UAB/status/1068182599397453824

* * * * * * * * *

El 24 d'octubre de 2018 la primera reunió del programa INVESTIGA AMB COSMOCAIXA! va ser organitzada a Barcelona per @ACUPcatalunya i @EduCaixa. Varis investigadors i investigadores van participar-hi, incloent-ne de la @UABBarcelona, @Geografia_UAB, @ICTA_UAB i GRM. Aquest curs acadèmic 2018-2019, el projecte de recerca "HAMLETS. Immigració i Desenvolupament Sostenible a Micropobles" és un dels projectes seleccionats (vegeu: www.uab.cat/hamlets) i es col·laboraria amb una escola d'un petit poble rural (@micropobles). Concretament, l'escola estaria ubicada als Pirineus de Lleida. Vegeu-ne més fotos i detalls a Twitter: https://twitter.com/RicardMoren/status/1055205685384888320

* * * * * * * * *

El passat 11 d'octubre de 2018, Ryan Alaniz, professor de la California Polytechnic State University (USA), va estar al Departament de Geografia de la UAB convidat per GRM, seguint una iniciativa promoguda per Kees van der Geest de la United Nations University, UNU (vegeu: https://twitter.com/RicardMoren/status/1050450205852753924). Durant la jornada es va conversar sobre possibles futurs projectes de recerca internacional i sobre el llibre titulat From Strangers to Neighbors: Resettlement and Recovery in Post-Disaster Honduras (publicat per University of Texas Press en 2017). El Dr. Alaniz donà un exemplar d'aquest llibre a la Biblioteca d'Humanitats de la UAB i un altre exemplar al propi Departament de Geografia: https://cataleg.uab.cat/iii/encore/record/C__Rb2035438?lang=cat

* * * * * * * * *

El juliol de 2018, el 15è congrès anual de la xarxa IMISCOE es va realitzar a Barcelona (UPF) amb el sigüent tema central: Europe, migrations and the Mediterranean: human mobilities and intercultural challenges. Entre d'altres sessions, en el marc d'aquella trobada internacional es va organitzar un panell titulat New Immigration Destinations, vinculat a GRM. La coordinació d'aquesta sessió fou a càrrec de Pawel Kaczmarczy, Ruth McAreavey i Agata Gorny, comptant amb els següents participants:
*Ruth McAreavey (Newcastle University) & Neil Argent (University of New England): Migrant integration in rural New Immigration Destinations: an institutional and triangular perspective.
*Agata Gorny (University of Warsaw) & Pawel Kaczmarczyk (University of Warsaw): A temporary solution with structural consequences? Ukrainian workers on the Polish labour market.
*Jorge Malheiros, Alina Esteves, Ana Estevens, Luis Moreno & Sonia Pereira (University of Lisbon): The return of the immigration dynamics to Portugal: new origins and new regional destinations?
*Yana Leontiyeva (Czech Academy of Sciences): Metropolis For All. Migrants Integration Policies and Practices.
*Ricard Morén-Alegret (Autonomous University of Barcelona / Universitat Autònoma de Barcelona, UAB): Immigration and sustainable development in small villages of Catalonia, Spain.

* * * * * * * * *

A finals de maig 2018 l'article internacional titulat "Challenges in achieving sustainability in Iberian rural areas and small towns: Exploring immigrant stakeholders’ perceptions in Alentejo, Portugal, and Empordà, Spain" va ser publicat a la revista Journal of Rural Studies [Impact Factor: 2.380. 5-Year Impact Factor: 3.379 (2017 Journal Citation Report)].

Aquest article té com a co-autors Ricard Morén-Alegret (UAB), Sandra Fatoric (North Carolina State University), Dawid Wladyka (University of Texas Rio Grande Valley), Albert Mas-Palacios (UEC) i Maria Lucinda Fonseca (Universidade de Lisboa). DOI information: 10.1016/j.jrurstud.2018.05.005.

Vegeu: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S074301671731210X

* * * * * * * * *

L'abril de 2018 es començà a distribuir el llibre titulat Processes of Immigration in Rural Europe. The Status Quo, Implications and Development Strategies, co-editat per Stefan Kordel, Tobias Weidinder i Igor Jelen, i publicat per Cambridge Scholars. Es tracta d'un llibre acadèmic que inclou quinze capítols sobre llocs i temes diversos que han estat elaborats per desenes de professors i professores de varis països.

Entre d'altres, es pot trobar en aquest llibre un capítol vinculat a GRM i titulat: "Immigrants’ Integration Challenges and Sustainability in Stratford-upon-Avon: Perceptions and Experiences from a ‘Global’ Small Town in Nationalistic Times". Es tracta d'un capítol que compta amb Ricard Morén-Alegret, Dawid Wladyka i David Owen com co-autors.

Vegeu: http://www.cambridgescholars.com/download/sample/64438

* * * * * * * * *

A l'abril i maig de 2018 la GALERIA de RECERCA sobre MIGRACIONS (GRM) va organitzar el 16è Cicle Anual de Seminaris sobre Migracions GRM-GEO-UAB a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Concretament, el 24 Abril 2018, 11:30h, Michele Nori, (European University Institute, EUI) va presentar un seminari titulat Living with uncertainty – learning from pastoralists.

A més, el 24 Maig 2018, 11:30h, Anthony Liew (ICTA-UAB) va presentar un seminari titulat Forced Migration: The Ecological Burden of Hosting Refugees?.

Finalment, el 29 Maig 2018, 11:30h, Ruth McAreavey (Newcastle University, UK) va presentar el seminari titulat The Integration of Migrants in Peripheral and Rural Regions: A Case Study of Northern Ireland.

Totes les sessions van estar obertes al públic i es van realitzar a l’Aula 301 de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), campus de Bellaterra.

Aquests seminaris s’emmarquen en les activitats del projecte de recerca HAMLETS (finançat per RercerCaixa, un programa promogut per ACUP i l'Obra Social “La Caixa”; vegeu: www.uab.cat/hamlets), el Grup de Recerca Consolidat ECONECOL (SGR2017-2019, AGAUR), el Programa d'Estudis de Doctorat en Geografia de la UAB i la xarxa REsMi (vegeu: http://resmi.ugr.es). La coordinació del cicle és a càrrec del Dr. Ricard Morén-Alegret.

* * * * * * * * *

Des de gener de 2018 ja està disponible la pàgina web de la Red de Estudios Migratorios (REsMi) / Xarxa d'Estudis Migratoris, coordinada des de la Universitat de Granada i amb participació, entre d'altres, de GRM-GEO-UAB; vegeu: http://resmi.ugr.es/. També s'ha creat un compte de Twitter: @Resmi_Red

* * * * * * * * *

S'ha publicat el número 15, corresponent a desembre de 2017, de la revista electrònica e-Migrinter. Es tracta d'un número titulat "Migrinter a trente ans : analyses et portraits" i dedicat principalment a celebrar els 30 anys de vida acadèmica de l'esmentat laboratori (Migrinter, Université de Poitiers / CNRS, França), especializat en recerca sobre migracions humanes. En el marc d'aquest número es pot trobar, entre altres texts, una breu resenya titulada "Présentation du « Réseau Migrations »" co-escrita per Josepha Milazzo (TELEMME-AMU & GRM-UAB), Jordan Pinel (Migrinter-U.Poitiers/CNRS) i Ewa Tartakowsky (Centre Max Weber). Vegeu: http://journals.openedition.org/e-migrinter/831

* * * * * * * * *

El 23 de novembre de 2017 va tenir lloc a Madrid la reunió inicial (kick-off meeting) del projecto de recerca TransMENA sobre Dinàmiques i actors transnacionals a Orient Pròxim i el Nord d'Àfrica (finançat per MINECO, 2017-2020). Aquest projecte implica més de 20 investigadors d'universitats ubicades a quatre continents i està coordinat des de la UAB per Laura Feliu i Ferran Izquierdo, amb participació entre altres de Ricard Morén-Alegret. Aquell mateix dia, dades preliminars i mapes també vinculats al projecte de recerca titulat HAMLETS. Immigració i desenvolupament sostenible a micropobles (vegeu: www.uab.cat/hamlets) foren presentats per Ricard Morén-Alegret en el 20è congrès anual del FIMAM, celebrat a la @CasaArabe, al centre de Madrid. Entre d'altres, presentà i comentà el següent mapa (elaborat en col·laboració amb LIGIT-UAB) en el que es localitza població nascuda al Marroc empadronada als 336 municipis de Catalunya amb menys de 500 habitants (INE, 2016). Entre aquests municipis, 9 dels 10 municipis amb més població nascuda al Marroc estan ubicats en àrees meridionals de Catalunya, a les províncies de Lleida i Tarragona, a l'anomenada per alguns historiadors com 'Catalunya Nova':

* * * * * * * * *

El 13 de novembre de 2017 Ruth McAreavy organitzà un seminari a Newcastle University on Ricard Morén-Alegret presentà algunes dades preliminars i mapes del projecte de recerca "HAMLETS. Immigration and Sustainable Development in Small Villages". Entre altres, el següent mapa sobre residents nascuts al Regne Unit de la Gran Bretanya i Irlanda del Nord localitzats als 336 municipis catalans amb menys de 500 habitants (INE, 2016) va ser introduït i comentat, e.g. 7 dels 10 municipis amb més empadronats d'orígen britànic (entre aquests 336 municipis amb poca població resident) estan localitzats a la província de Girona (només 2 a la província de Tarragona, 1 a la de Barcelona i cap a la de Lleida):

* * * * * * * * *

El novembre de 2017 ha estat publicat per Springer International Publishing el Handbook of Sustainability and Social Science Research, editat per Walter Leal Filho, Robert W. Marans & John Callewaert. Entre altres, aquest llibre inclou un capítol que estudia la immigració en relació a un altre tipus de mobilitat internacional com és el turisme i que es titula: "A Sustainable Touristic Place in Times of Crisis? The Case of Empuriabrava-A Superdiverse Mediterranean Resort" (pp. 263-281). Aquest capítol ha sigut co-escrit per Dawid Wladyka i Ricard Morén-Alegret.

* * * * * * * * *

L'octubre de 2017 comencen a Madrid les activitats presencials de la Xarxa d'Estudis Migratoris / Red de Estudios Migratorios (REsMi). Es tracta d' una Xarxa d'Excel·lència en Ciències Socials amb finançament del MINECO i que està coordinada des de la Universidad de Granada. Aquesta xarxa compta amb la participació com membres d'una desena de professors i investigadors de la Universitat de València, Universidad Complutense de Madrid, Universitat Pompeu Fabra, Universidad de Almería, Universidade da Coruña i la Universitat Autònoma de Barcelona, incloent a Ricard Morén-Alegret entre d'altres.

* * * * * * * * *

Des de finals de juliol de 2017 la pàgina web del projecte de recerca "HAMLETS. Immigració i desenvolupament sostenible a pobles petits"', vinculat a GRM i dirigit per Ricard Morén-Alegret, ja està disponible en 3 idiomes (anglès, català i castellà): www.uab.cat/hamlets . Aquesta pàgina web serà també el portal d'accès al Sistema d'Informació Geogràfica per MicroPobles Actius i Sostenibles (Geographical Information System for Active & Sustainable Hamlets, GISASH), que és un dels fruits previstos per l'esmentat projecte i que s'està desenvolupant des de LIGIT-UAB de forma coordinada amb la resta de l'equip de recerca al Departament de Geografia UAB, ICTA-UAB, Associació de Micropobles de Catalunya...

* * * * * * * * *

Desde juny de 2017, en el marc del projecte de recerca aplicada 'HAMLETS. Immigració i desenvolupament sostenible als micropobles' es van publicant amb ànim divulgatiu tweets amb algunes dades demo-geogràfiques i fotografies il·lustratives que es van fent a municipis amb menys de 500 habitants (a Catalunya hi ha 336 d'aquests municipis, INE2016). Es tracta de fotografies originals realitzades in situ per investigadors/es durant treballs de camp i que mostren diversos aspectes de la vida social, cultural, econòmica, política, natural, etc. que hi als pobles. Aquestes imatges posteriorment es vincularan al Sistema d’Informació Geogràfica (GISASH) que s'està desenvolupant des de LIGIT-UAB (durant els propers mesos estarà disponible on-line). En aquest sentit, aquestes piulades inicials s'estan també vinculant amb tuits que es realitzen des del LIGIT a partir de l'anàlisi de l'evolució de capes d'usos del sòl, CORINE Land Cover 1990-2012. La periodicitat de publicació habitual és de varis tuits setmanals. El hashtag principal és #HAMLETS i dos comptes de twitter que podeu seguir per anar rebent informació del projecte són: d'una banda, @LIGIT_UAB i, d'altra banda, @RicardMoren . El projecte HAMLETS (2017-2019) fou seleccionat a la convocatòria RecerCaixa 2016 (promoguda per l'Obra Social de 'la Caixa' amb la col·laboració de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques, ACUP), es desenvolupa des de la UAB amb suport de l'Associació de Micropobles de Catalunya i està dirigit per Ricard Morén-Alegret.

* * * * * * * * *

El 5 de juliol de 2017 s'ha desenvolupat al campus de la UAB a Bellaterra una sessió acadèmica sobre migracions a àrees rurals de la Unió Europea i Nord Amèrica en el context del 14th International Comparative Rural Policy Studies (ICRPS) Summer Institute. Aquesta trobada ha reunit durant dues setmanes una trentena d'estudiants de postgrau, doctorands i professorat d'universitats de varis continents. L'organització principal de l'ICRPS 2017 es desenvolupà des de la Facultat d'Economía i Empresa de la UAB. La sessió sobre migracions a àrees rurals estigué coordinada per Philomena De Lima (University of the Highlands and Islands, Escòcia, RU) i Ricard Morén-Alegret (Dept. Geografia, UAB). Va haver-hi una varietat de ponentes, incloent a Lídia Carvajal (UAEM, Mexico), Bill Ashton (Brandon University, Canadà), Maria Crehuet i Mª Carme Freixa (Associació de Micropobles de Catalunya) i Neus Monllor (Universitat de Girona).

* * * * * * * * *

A finals de maig de 2017 la comunicació titulada "Sustainable Touristic Place in Times of Crisis? The Case of Empuriabrava – a Superdiverse Mediterranean Resort" va ser presentada a la Michigan University, USA, en el context del SUSTAINABILITY AND SOCIAL SCIENCE RESEARCH SYMPOSIUM. Aquesta comunicació té com co-autors a Dawid Wladyka (University of Texas Rio Grande Valley) i Ricard Morén-Alegret (UAB). Abstract: "Empuriabrava is a cosmopolitan neighborhood located in Costa Brava and one of the world’s largest residential marinas. About sixty-five percent of Empuriabrava’s population are foreign residents from dozens of nationalities. Their profile constitutes an intersection of religions, languages, socio-economic statuses, and migratory histories. Previous research rooted in conflict and contact theories as well as studies based on the superdiversity paradigm underscored the contradictory effect that diversity may have on the sustainable development of local communities. This paper analyzes Empuriabrava’s population daily life and community sustainability. The analysis is based on interviews with local key informants, both natives and immigrants, as well as analysis of statistical and documental sources. The results suggest that while superdiversity provides vast possibilities to empower sustainable development, a perceived lack of local authorities’ involvement diminishes this positive effect. The economic downturn has been observed as enhancing conflict and limiting collaborative initiatives. However, the efficient management of superdiversity in tourism–oriented neighborhoods has been found to be a key asset, which may help to experience rejuvenation instead of decline in the resort life cycle model. In this sense, this paper shows practical sustainability lessons to be learnt from Empuriabrava recent history and present situation". (Font i més informació: http://graham.umich.edu/events/sustainability-social-science-research)

* * * * * * * * *

15è Cicle Anual de Seminaris sobre Migracions GRM

Departament de Geografia, Universitat Autònoma de Barcelona, UAB/GEO/GRM

Programa

9 de maig 2017, 11:30h. Josepha Milazzo, Aix-Marseille Université:
Lugar, inmigración y geografía de una ‘aldea’ global. El caso de Cadaqués 

18 de maig 2017, 11:30h. Natàlia Ribas-Mateos, Trans-MENA:
Migracions, Mobilitats i la Primavera Àrab. Ressorgiment del dret a tenir drets a les fronteres? 

23 de maig 2017, 11:30h. Àlex Cubells, Geografia UAB:
El comerç paquistanès a Barcelona. Explorant el cas del barri de Camp de l’Arpa 

Totes les sessions són obertes al públic i es realitzaran a l’Aula 101 de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), campus de Bellaterra. L'aforament és limitat i els seients s'assignaran per ordre d'arribada

* Si us plau, abans d’assistir als seminaris, consulteu aquesta pàgina web per possibles canvis de darrera hora.
** Les llengües emprades en cada seminari són les indicada en els respectius títols. 

***Aquests seminaris s’emmarquen en les activitats del projecte Trans-MENA (MINECO 2017-2019), el Programa d’Estudis de Doctorat en Geografia UAB i la Línia de Recerca sobre Migracions del Grup de Recerca Consolidat Interfase (SGR2014-2017, AGAUR). Aquest cicle ha rebut suport del Deganat de la Facultat de Filosofia i Lletres UAB i està coordinat pel professor Ricard Morén-Alegret.

* * * * * * * * *

El febrer de 2017, el projecte de recerca 'HAMLETS. Immigració i desenvolupament sostenible als micropobles' ha estat seleccionat a la convocatòria RecerCaixa 2016 promoguda per l'Obra Social de 'la Caixa' amb la col·laboració de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques, ACUP (es van presentar 205 propostes i s'han seleccionat 18 projectes). En anglès, 'hamlet' significa petit poble i, alhora, Hamlet protagonitza una tragèdia existencial de William Shakespeare. Aquest projecte investigarà la geografia humana, la sostenibilitat i el debat sobre el ‘ser o no ser’ dels micropobles (municipis amb menys de 500 habitants). Aquestes localitats signifiquen més d’un terç del territori de Catalunya, pero en elles hi residenxen menys d’un 2% de la població catalana. Es tracta d'un projecte en el que col·labora l'Associació de Micropobles de Catalunya, amb la presidenta Mª Carme Freixa al capdavant, i que ha estat concedit a la UAB, amb Ricard Morén-Alegret com Investigador Principal i varis participants de l'ICTA, LIGIT, IERMB, DdG i GRM, així com de la Newcastle University. La durada prevista del projecte és de 2 anys (com a mínim) i se centra territorialment a Catalunya, dins el context europeu (algunes tasques es faran a França, Regne Unit i República d'Irlanda-Eire).

* * * * * * * * *

Recentment, Dawid Wladyka ha col·laborat amb el projecte "Trafficking in Persons in Central America and along Mexico's Eastern Migration Routes: The Role of Transnational Criminal Organizations". Aquest projecte va durar 18 mesos i fou dirigit per Guadalupe Correa-Cabrera, (University of Texas Rio Grande Valley) amb finançament de l'Office to Monitor and Combat Trafficking in Persons of the U.S. Department of State. Els primers resultats del projecte, incloent mapes i fotos, estan disponibles a la següent pàgina web: http://www.utrgv.edu/human-trafficking/index.htm

* * * * * * * * *

Aquest hivern (de l'hemisferi Nord) 2016-2017 s'ha publicat a la revista Environment Systems and Decisions l'article "Living with climate change risks: stakeholders’ employment and coastal relocation in mediterranean climate regions of Australia and Spain". Aquest article és fruit d'una col·laboració inter-continental, rendeix homenatge internacional al Professor Graeme Hugo i està co-escrit per Sandra Fatoric, Ricard Morén-Alegret, Rhiannon J. Niven i George Tuan. DOI: 10.1007/s10669-017-9629-6.

* * * * * * * * *

El llibre titulat Inter-group Relations and Migrant Integration in European Cities, editat per Ferruccio Pastore i Irene Ponzo (2016) amb participació de Ricard Morén-Alegret, Albert Mas i Dawid Wladyka com autors del capítol sobre Barcelona, pot ja consultar-se (i descarregar-se com PDF) en accès obert a la plataforma Springer Open: http://link.springer.com/book/10.1007%2F978-3-319-23096-2

* * * * * * * * *

El dimarts 22 de novembre de 2016 va tenir lloc a la Universidad Carlos III de Madrid el “Simposio sobre Migraciones Climáticas” organitzat per Ecodes. Entre els ponents convidats - vinguts des de diversos països i vinculats tant a l’àmbit acadèmic com medioambiental, social, polític, econòmic i periodístic - hi havia Ricard Morén Alegret. La seva contribució es va ubicar a la primera sessió de la jornada, titulada “Definición y dimensión del fenómeno”. Per més informació, documentació i relats audiovisuals sobre el simposi, vegeu: https://migracionesclimaticas.org .

* * * * * * * * *

Entre mitjans de setembre i mitjans de desembre de 2016, Ricard Morén Alegret està realitzant una sèrie de treballs de camp sobre immigració a àrees rurals i petites ciutats de la Provença i el Rosselló en el marc d’una visita de recerca al laboratori TELEMME d’Aix-Marseille Université (vegeu: http://telemme.mmsh.univ-aix.fr), on va ser convidat.

* * * * * * * * *

El juny de 2016, s'ha publicat a la revista acadèmica internacional e-migrinter un número monogràfic titulat "L’ajustement méthodologique comme fabrique critique du savoir dans les études migratoires" i que han co-editat Mike Gadras (U. Paris XIII) i Josepha Milazzo (AMU i UAB). En aquesta publicació, s'inclouen més d'una dotzena de fresques aportacions en l'estudi de les migracions humanes elaborades des de vàries ciències socials: "Ce numéro d'e-Migrinter donne suite au séminaire des doctorants du laboratoire Migrinter des 23 et 24 Juin 2014 intitulé : « nouvelles migrations, nouveaux concepts, nouvelles méthodes - vers une réflexion critique sur l’enthousiasme pour la nouveauté dans le champ des migrations ». Les contributions réunies dans ce dossier permettent d'appréhender un souci similaire de distanciation par rapport aux cadres méthodologiques pour mieux s’y confronter, les tester, s’en rapprocher, les « réajuster », et ce en fonction de terrains de recherche qui s’inscrivent résolument dans une démarche inductive" (vegeu: http://e-migrinter.revues.org/676).

* * * * * * * * *

Durant maig de 2016 Ricard Morén-Alegret ha participat com ponent convidat en dues trobades acadèmiques internacionals: D'una banda, un workshop d'àmbit transatlàntic (nordamericà i europeu) titulat "Exploring and identifying barriers to migrants’ opportunities in the labour market" que va tenir lloc a Belfast (Irlanda del Nord) els 17 i 18 de maig. L'organització fou a càrrec de la Queen's University Belfast i la xarxa internacional d'estudis regionals MICaRD. La presentació de Ricard Morén es va titular Conceptualising new migration patterns to small towns and rural areas.  

D'una banda, Ricard Morén-Alegret també va participar en un workshop d'àmbit europeu titulat "New Migration Processes and Development in Peripheral Areas" que va tenir lloc els 2 i 3 de maig a Gorizia (Itàlia), ciutat que forma part d'una conurbació internacional amb Nova Gorica (Eslovènia). El workshop estava organitzat per la Università di Trieste (Itàlia) i la Friedrich-Alexander Universität Erlangen-Nürnberg (Alemanya). La presentació de Ricard Morén es va titular: International immigration in small human settlements: reflections on ruralphilia/ruralphobia and urbophilia/urbophobia.

* * * * * * * * *

Entre febrer i maig de 2016 s'han celebrat cinc sessions del 14è Cicle Anual de Seminaris sobre Migracions GRM, vinculat al Departament de Geografia, Universitat Autònoma de Barcelona, UAB/GEO/GRM. Aquests seminaris s'emmarquen també dins de les activitats del Programa de Doctorat de Geografia UAB i de la Línia de Recerca sobre Migracions del Grup de Recerca Consolidat 'Interfase' (SGR2014-2016, AGAUR). La seva coordinació és a càrrec del professor Ricard Morén--Alegret.

Concretament, aquest any el programa del cicle de seminaris GRM ha inclòs una primera presentació el 26 de febrer a càrrec de Polina Palash (Aix-Marseille Université, França) que es titulà Lazos transnacionales entre familias ecuatorianas en Barcelona y en Ecuador: dinámicas de protección social. El seminari va discorrer sobre qüestions que afecten a vàries localitats de l'àrea metropolitana de Barcelona. Posteriormente, el segon seminari es realizà el 26 d'abril i comptà amb la presentació de la investigadora Elisa Brey (Universidad Complutense de Madrid) sota el títol Carreras migratorias y políticas de integración en la región de Madrid. Concretament, la ponent focalitzà la seva atenció en els principals grups d'immigració estrangera. Aquella mateixa setmana, el 28 d'abril, el professor Marco Aparicio Wilhelmi (Universitat de Girona) presentà un tercer seminari titulat El règim d’estrangeria: l’excepcionalitat com a norma. Aquest seminari versà sobre aspectes socio-jurídics del cas espanyol en el context europeu. El mes sigüent, el 17 de maig, la investigadora Blanca Garcés--Mascareñas (Universitat Pompeu Fabra, Barcelona) realitzà una presentació titulada Condicions per a la ciutadania: residencia, família, comportament o vulnerabilitat, en la que tratà aspectes conceptuals i político-jurídics. Finalment, el cicle d'enguany va concloure el 24 de maig amb una presentació de la profesora Fátima Velez-Castro (Universidade de Coimbra, Portugal) que es titulà Forced migration: an analysis at the light of anthropic risks i se centrà en un estudi de cas geogràfic sobre l'Ilha do Fogo, a l'arxipèlag africà de Cabo Verde. Totes les sessions estaven obertes al públic i es realitzàren a la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), al campus de Bellaterra.

* * * * * * * * *

El desembre de 2015, el Handbook of Chinese Migration. Identity and Wellbeing ha estat publicat per Edward Elgar Publishing. Aquest llibre col·lectiu ha estat editat per Robyn R. Iredale, Australian National University, i per Fei Guo, Macquarie University, Sydney, Australia. Entre les seves seccions, hi ha un capítol co-escrit per Dawid Wladyka i per Ricard Morén-Alegret titulat : "Chinese Immigrants in the Sagrada Familia Neighbourhood of Barcelona, Spain: Their Socio-economic Viability and Identity". Per més informació cliqueu aquí, on trobareu detalls i comentaris com els següents:

Iredale and Guo have produced a twenty-first century handbook by placing Chinese migration in a world context. A one-stop shop for up-to-date information about Chinese internal and international migration, the book articulates an intellectually expansive agenda that highlights identity, wellbeing, inequality, and global networks. Contributions by leading social scientists from several continents are richly illustrated with data, maps, and qualitative materials. A good mix of broad trends and detailed case studies further positions the book to appeal to researchers, students, practitioners and beyond.’ – C. Cindy Fan, UCLA, USA

‘The range of topics covered in the chapters is impressive. Written by both established and younger scholars, all of whom are actively researching migration in and from China, this Handbook will become an authoritative guide to the variety of themes around internal and international population movements and China.’ – Ronald Skeldon, University of Sussex, UK and Maastricht University, the Netherlands

* * * * * * * * *

El novembre de 2015, na Josepha Milazzo ha publicat l' article titulat "Du contexte villageois au village global. Approche réflexive de la contribution théorique d’une recherche empirique sur la migration internationale (Cadaqués, Espagne)" a la revista científica electrònica e-migrinter. Aquesta revista es publica des de 2008 al prestigiòs laboratori MIGRINTER (CNRS / Université de Poitiers, França) i està especialitzada en migracions humanes. L'esmentat article està relacionat amb el projecte de tesi doctoral que realitza Josepha Milazzo en el marc d'un conveni de co-tutela internacional i sota la co-direcció de Virginie Baby-Colin (Aix-Marseille Université) i de Ricard Morén-Alegret (UAB). Veure: https://e-migrinter.revues.org/545

* * * * * * * * *

Durant la tardor de 2015, s'han realitzat treballs de camp i reunions en varis països europeus que són rellevants per aquesta línia de recerca sobre migracions i per GRM. D'una banda, es va portar a terme treball de camp a Grècia, on Ricard Morén-Alegret entrevistà al primer Alcalde immigrant d'origen extra-europeu d'aquest país euro-mediterrani (nascut a Siria i elegit el 2014), es va reunir amb el professor Charalambos Kasimis (col·laborador d'aquesta línia de recerca i vinculat a l' Agricultural University of Athens) i, entre altres accions més, es va apropar a la immigració alemana resident a la costa de Grècia occidental.

 

D'altra banda, a Anglaterra, Ricard Morén-Alegret realitzà treball de camp a Warwickshire meridional i reunions amb investigadors de la University of Bath i la University of Warwick. A més, en aquesta última, participà a l'emocionant trobada titulada "Universities Challenged: Where Next for Higher Education?", que comptà amb la destacada presència, entre altres rellevants ponents, de Nigel Thrift, geògraf i Rector de la University of Warwick.

 

Finalment, a la República d'Irlanda, Ricard Morén-Alegret es reuní a la University of Dublin amb varis membres del Departament de Sociologia, entre ells el seu director Daniel Faas. A més, realizà treball de camp a la costa oest d'Irlanda, on hi ha una destacada presència d'immigració brasilera, així com rellevants moviments mediambientals, socials i culturals.

 

* * * * * * * * *

Des d'agost 2015 dos col·laboradors de GRM i aquesta línia de recerca sobre migracions comencen noves experiències laborals als Estats Units d'Amèrica. D'una banda, la Dra. Sandra Fatoric inicia el seu contracte com investigadora post-doctoral a la North Carolina State University. D'altra banda, el Dr. Dawid Wladyka inicia el seu contracte com Lecturer a la University of Texas - Rio Grande Valley.

* * * * * * * * *

El passat 28 de maig de 2015, a les 11h., la professora Ana Cecilia Dinerstein, de la University of Bath (Anglaterra) presentà davant més de 50 participants la tercera sessió del 13è Cicle Anual de Seminaris sobre Migracions GRM-UAB que porta per títol Migrating to another place, venturing beyond the wire / Migrando a otro lugar, aventurándose más allá de la alambrada. Aquesta fou la última sessió d'aquest cicle que tingué lloc a l’aula 101 de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), al campus de Bellaterra.

Aquesta sèrie de seminaris està cofinançada pel Deganat de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB, està coordinada pel professor Ricard Morén Alegret i s’emmarca dins les activitats de la línia de recerca sobre migracions del grup de recerca consolidat Interfase (SGR2014-2016, AGAUR), així com del Programa de Doctorat de Geografia UAB.

* * * * * * * * *

El passat 5 de maig de 2015, a les 11:30h., la investigadora Beatriz Felipe, de la Universitat Rovira i Virgili (URV, Tarragona) va presentar la sessió titulada Los movimientos de población inducidos por el cambio climático: retos para el Derecho internacional en el marc del 13è Cicle Anual de Seminaris sobre Migracions GRM-UAB. Aquesta sèrie de seminaris està cofinançada pel Deganat de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB, està coordinada pel professor Ricard Morén Alegret i s’emmarca dins les activitats de la línia de recerca sobre migracions del grup de recerca consolidat Interfase (SGR2014-2016, AGAUR) i del Programa de Doctorat de Geografia UAB. 

* * * * * * * * * 

El 30 d’abril de 2015, a les 11:30h., l'investigador alemany Dirk Gebhardt, Marie Curie Researcher a la Universitat Pompeu Fabra (UPF, Barcelona) va presentar la sessió titulada Ciudades y ciudadanía para inmigrantes - Barcelona y Madrid comparadas en el marc del 13è Cicle Anual de Seminaris sobre Migracions GRM-UAB. Aquesta sèrie de seminaris està cofinançada pel Deganat de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB, està coordinada pel professor Ricard Morén Alegret i s’emmarca dins les activitats de la línia de recerca sobre migracions del grup de recerca consolidat Interfase (SGR2014-2016, AGAUR) i del Programa de Doctorat de Geografia UAB. 

* * * * * * * * *

El febrer de 2015 s'ha publicat el Dictionnaire des migrations internationales. Approche géohistorique (editorial Armand Colin, París, 816 pàgines). Es tracta d'una obra enciclopèdica editada pel professor emèrit Gildas Simon (MIGRINTER, Université de Poitiers/CNRS) i que ha comptat amb més de 150 autors i autores d'una àmplia varietat de països (principalment, geògrafs i historiadors). Una part rellevant dels beneficis d'aquesta publicació aniran destinats a finançar una beca pre-doctoral per estudiar migracions a MIGRINTER. Entre els col·laboradors voluntaris d'aquesta obra internacional i solidària es troben dos vinculats a GRM: Virginie Baby-Collin, AMU, i Ricard Morén-Alegret, UAB.

* * * * * * * * *

El 25 de novembre de 2014, el Centre for Climate and Security dels Estats Units d'Amèrica ha publicat el treball de Sandra Fatorić titulat "Migration As A Climate Adaptation Strategy In Developed Nations" com BRIEFER nº24, vegeu: https://climateandsecurity.files.wordpress.com/2012/04/migration-as-a-climate-adaptation-strategy-in-developed-nations_briefer-24.pdf

* * * * * * * * *

Entre el 3 i el 7 de novembre de 2014 va tenir lloc a Milà (Itàlia) el congrès internacional METROPOLIS amb el lema "Migration. Energy for the Planet, Feeding Cultures". Aquest congrès mundial, que se celebra anualment des de 1996, quasi cada any a un lloc diferent, comptà amb més de 700 participants procedents dels cinc continents i d'una varietat d'institucions acadèmiques, governamentals, socials, econòmiques i culturals (vegeu: http://www.metropolis2014.eu). En el marc d'aquest congrès, el 5 de novembre de 2014 tingué lloc el workshop 205 titulat "Immigration in Small Towns and Low-Density Rural Areas" i co-organitzat per Fátima Velez de Castro, Universidade de Coimbra, i Ricard Morén-Alegret, UAB. A més dels seus co-organitzadors, la sessió comptà amb presentacions de Lucinda Fonseca, Universidade de Lisboa, Michele Nori, European University Institute, i Paulo Espínola, Universidade de Coimbra. Aquest workshop és una continuació d'un altre d'anterior sobre temàtiques similars que va tenir lloc el setembre de 2011 en el marc del congrès METROPOLIS celebrat a les illes Açores, Portugal, i que fou co-organitzat per Ricard Morén-Alegret i Lucinda Fonseca.

* * * * * * * * *

El 4 d'octubre de 2014, Josepha Milazzo va presentar la comunicació titulada "Habiter un 'village global': Espaces du lieu et expériences de la localité de migrants internationaux villageois (Cadaques, Espagne)" al Festival International de Géographie (FIG) de Saint-Dié-des-Vosgues (França). Veure més a: http://www.fig.saint-die-des-vosges.fr/

* * * * * * * * *

Un nou GRM working paper s'ha publicat a aquesta pàgina web. Concretament, la Dra. Maja Zovko (Universitat de Zadar, Croàcia) ofereix una panoràmica de l'actual literatura (focalitzant en les noveles) sobre la immigració internacional a Espanya. Vegeu la secció de Working Papers (http://geografia.uab.es/migracions/cat/index.htm) i/o cliqueu tot seguit: WP-GRM-2014-3: ZOVKO, M. (2014) Algunas peculiaridades de la narrativa actual sobre la inmigración extranjera en España. GRM Working Papers, issue nº 3.

* * * * * * * * *

El 25 de setembre de 2014, en el marc d'una estada de recerca de 3 mesos realitzada al laboratori MIGRINTER de la Université de Poitiers (França) amb suport de la Regió de Poitou-Charentes, Ricard Morén-Alegret presentà un seminari titulat "British immigration and sustainable small towns and rural areas. Exploring the case of Poitou-Charentes" a la MSHS de l'esmentada universitat. Vegeu notícia del seminari a: http://migrinter.hypotheses.org/1877. I sobre l'estada a França: http://migrinter.hypotheses.org/1821 . Aquesta visita de recerca a MIGRINTER i el treball de camp a Poitou-Charentes des del primer de juliol a final de setembre de 2014 s'ha realitzat sobre la base del previ projecte d'I+D titulat "Immigrants' integration and the role of a diversity of organisations in achieving sustainable small towns and rural areas" (ref. CSO2009-13909) i finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació del Govern d'Espanya (2010-2013).

Senyal bilingüe a Charente Maritime, Agost 2014. Foto: Ricard Morén

* * * * * * * * *

Del 23 al 25 de juny de 2014 el congrés Superdiversity: theory, method and practice in an era of change fou organitzat per l' Institute for Research into Superdiversity, IRiS a la University of Birmingham, Anglaterra. En aquest congrès es van presentar vàries comunicacions vinculades al projecte europeu Concordia Discors, coordinat per FIERI (Italia) i participat també per grups de recerca d'Anglaterra (COMPAS), Hongria (TARKI), Alemanya, Bèlgica (EPC) i Espanya (GRM). El dilluns 23 de juny de 2014, Ricard Morén-Alegret i Dawid Wladyka van co-presentar allà una comunicació preparada a sis mans amb Albert Mas i titulada "The neighbourhood forum as a community engagement tool in superdiverse areas: experiences from Barcelona". Aquesta comunicació estava fortament relacionada a dues altres presentacions que van ser ofertes també allà el dia després: una a càrrec d'Ole Jensen (University of Oxford, Anglaterra) titulada "Whose neighbourhood? A comparative analysis of the neighbourhood forum as a platform for community engagement" i una altra a càrrec de Pietro Cingolani & Irene Ponzo (FIERI, Italia) titulada "Making Group Borders and Relations in Superdiverse European Neighbourhoods".

IRiS logo

* * * * * * * * *

INTERNATIONAL WORKSHOP ON IMMIGRATION, DIVERSITY AND INTEGRATION

El 2 de juny de 2014 es realitzà al campus de la UAB a la ciutat de Barcelona (complex modernista de Sant Pau) un taller internacional sobre immigració, diversitat i integració organitzat pel Departament de Geografia de la Universitat Harokopeio (Atenes, Grècia). Aquest taller forma part d'una sèrie de cinc workshops que se celebren aquest any 2014 a Grècia, Portugal, Espanya, Itàlia, Xipre i Malta amb finançament tant de la Unió Europea com del govern grec. L'esdeveniment barceloní comptà amb la participació de diverses organitzacions i institucions tant de Grècia com d'Espanya, tant de l'àmbit acadèmic (Harokopeio University, Agricultural University of Athens, Universitat Rovira i Virgili, Universitat Autònoma de Barclona, UAB) com dels àmbits social , cultural i polític (entre d'altres, Ajuntament de Barcelona, Municipalitat de Patras, Hellenic Foundation for European and Foreign Policy, ELIAMEP, Casa Asia, Xarxa de Biblioteques de Barcelona, Xarxa de Convivència de la ciutat de Roses, Coordinadora d'Entitats del Poble Sec). Aquest taller comptà amb el suport organitzatiu local del coordinador del GRM del Departament de Geografia de la UAB, Ricard Morén-Alegret.

* * * * * * * * *

Informe sobre migració i mobilitat a la UE publicat la primavera de 2014

L'actual situació econòmica obliga a la Unió Europea (UE) a buscar vies per desenvolupar un creixement inteligent, implicant a tots els seus estats membres per assolir un futur més saludable i sostenible. ¿Com pot assolir-se? L'informe Harnessing European Labour Mobility (HELM), presentat a la primavera de 2014 a Brussel·les i altres llocs, usa 5 escenaris futurs per mostrar alguns dels possibles efectes que mesures preses avui poden tenir l'any 2025. Ricard Morén-Alegret fou part del consell assesor de l'estudi i contribuí a l'informe participant en varis workshops a Brussel3les i amb la següent aportació:

Perception of individual-level benefits for mobile workers and migrants within the EU: the need for (a) common sense (of place)

Migration within Europe is nothing new and, beyond the sound of what might be heard as trumpets of the apocalypse, there is a long history of migration across borders that have instead been music to European ears, helping to overcome economic gaps and political conflicts (Pascual 1970). Of course migration and mobility are not always harmonious – sometimes there is a lack of rhythm (the supply of workers does not cover existing demand) or the rhythm instead seems too fast (multiple immigration waves in a short period can be perceived as overwhelming). Today, if the EU-28 is considered a musical ensemble, the common European orchestra needs to play smarter and in tune. This lack of harmony can be an opportunity for common improvement. Regarding migration or mobility within the EU, it would be wiser to bear in mind a wide meaning of “benefit”, such as “a favourable or helpful factor or circumstance”, than to consider just a narrow meaning, such as “payment” (Thompson 1995). A score is often helpful when playing music and, similarly, scientific research can be helpful in designing a new European policymaking framework on mobility and migration. There is a need for more evidence-based research about the current migration situation. Regarding both individuals on the move and potential future migrants, such European policies should take into account that there is a link between emotion and movement between places. A sense of place may be felt on many scales, and there is no single sense of place, but rather many embedded and interconnected feelings that may be seen in particular settings (Mendoza and Morén-Alegret 2013). Accordingly, the perception of individual-level benefits for mobile workers and migrants within the EU may take place on several scales. There is not only the need for multilevel governance on migration (Zincone, Penninx and Borkert 2011), but also a possible multiscale sense of place among EU citizens has to be taken into account. If the goal is to be a lasting union, Europe should then be considered as a welcoming place where individuals can find a place to truly live, not just a general or abstract political space. Europe, then, as a place of places. “Places exist not only as physical entities but also as a result of people’s different experiences, and places are full of meaning and encompass an existential dimension, an emotional link with the human being. People’s lives occur in and interact with specific places with well-defined attributes … In an increasingly unequal global world, places may acquire a greater role in providing security and assurance for individual identities” (Mendoza and Morén-Alegret 2013). However, regarding mobility and migration, does Europe have well-defined attributes and does it provide security and assurance? As in a music performance, smart European policy on migration and integration is not just about technical expertise but about the whole sensorial experience.

Més informació: http://www.bertelsmann-stiftung.de

* * * * * * * * *

El 8 de maig de 2014 el prof. Xavier Torrens (Universitat de Barcelona & Fundació Baruch Spinoza) presentà a la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB la sessió “Diàspora, diversitat i creativitat. La migració en el novè art i la memòria històrica de la cultura” . Aquesta activitat s'emmarca en el cicle monogràfic sobre “Migracions, Arts i Cultura” corresponent al 12è Cicle Anual de Seminaris sobre Migracions del GRM.

* * * * * * * * *

El 29 d'abril de 2014 a les 11:30h, la Dra. Paola Minoia (University of Helsinki) oferí una sessió sobre "Environmental changes, mobilities and people's memories. Ethnographic work in Kenya (Taita Hills) and Morocco (Tafilalet)" a la Facultat de Folosofia i Lletres de la UAB. Aquesta sessió s'emmarca en el Special GRM Seminar series on Climate change and Migration.

* * * * * * * * *

El passat 10 d’Abril de 2014 a les 11:30h. Gaëlle Patin Laloy, Casa Asia (Barcelona) realitzà a la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB la presentació titulada “Migración y diversidad: El encuentro intercultural a través de las artes”. Aquesta activitat s'emmarca en el cicle monogràfic sobre “Migracions, Arts i Cultura” corresponent al 12è Cicle Anual de Seminaris sobre Migracions del GRM.

* * * * * * * * *

El 8 de abril de 2014, Albert Mas (GRM, UAB) defensà excel·lentement a la UAB la seva tesi doctoral titulada Immigració estrangera a l’entorn d’espais d'interès natural. Una comparació internacional entre localitats de l’Alt Empordà (Espanya) i l’Alentejo Litoral (Portugal). La tesi ha estat dirigida pel Dr. Ricard Morén-Alegret (GRM, UAB).

* * * * * * * * *

El 22 de març de 2014, una comunicació co-escrita per Dawid Wladyka i Ricard Morén-Alegret (GRM-UAB) i titulada “Towards a Mediterranean ‘Superdiverse’ Small Town? Immigration and Sustainability in Empuriabrava Neighborhood, Catalonia, Spain” fou presentada a la 2014 Urban Affairs Association Congress organitzada a San Antonio (Texas, USA). SA1.01 session. Race, Ethnicity, and Urban Development (see: http://urbanaffairsassociation.org/conference/conference2014/)

* * * * * * * * *

El 10 de març de 2014, Sandra Fatoric (GRM-UAB) presentà la comunicació titulada “Climate change vulnerability in coastal proteceted áreas of Catalonia (Spain): The cases of Ebro Delta and Aiguamolls de l’Empordà” a la Conference on European Climate Change Adaptation. Research and Practice, celebrada a Lisboa (Portugal). Aquesta presentació tingué lloc en el marc de la sessió sobre "Coastal areas, marine biodiversity and fisheries. Parallel session A" (vegeu: http://www.adaptationfrontiers.eu)

* * * * * * * * *

El 6 de Març de 2014, Judit Carrera, del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), ha presentat a la Facultat de Filosofia i LLetres de la UAB la sessió titulada “La dimensió cultural de la globalització. Migracions i diversitat cultural al CCCB”. Aquesta activitat s'emmarca en el cicle monogràfic sobre “Migracions, Arts i Cultura” corresponent al 12è Cicle Anual de Seminaris sobre Migracions del GRM.

cccb

* * * * * * * * *

Segons el III ranking QS World University Rankings by Subject, publicat el 26/02/2014, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) se situa entre els 100 millors centres universitaris del món en les disciplines de Ciències Agrícoles i Forestals, Comunicació, Economia, Geografia i Física. S'han avaluat 3.002 universitats, de les quals s'han classificat 689. El rànquing es pot consultar al web www.topuniversities.com

* * * * * * * * *

Per la tarda del 20 de febrer de 2014 Sandra Fatoric (GRM, UAB) va defensar excel·lentment la seva tesi de doctorat titulada Vulnerability and Adaptation to Climate Change in the Mediterranean region. Climate out of balance in Aiguamolls de l’Empordà? a la UAB. La tesi ha estat dirigida pel Dr. Ricard Morén-Alegret (GRM, UAB).

* * * * * * * * *

El 20 de febrer de 2014 pel matí la Professora Lucka Kajfez-Bogataj (University of Ljubljana & IPCC) presentà a la UAB la comunicació "Our response to Climate Change: How to avoid the Unmanageable and to Manage the Unavoidable" en el marc d'un petit cicle de seminaris del GRM sobre canvi climàtic i migracions.

* * * * * * * * *

El 10 de febrer de 2014 es commemoraren els 30 anys del Centre d'Estudis Demogràfics (CED), dirigit per la Dra. Anna Cabré, amb un emotiu acte organitzat al Parlament de Catalunya. El participants i assistents a la jornada foren nombrosos i diversos. Entre ells estigueren els coordinadors del GRM, la Dra. Àngels Pascual i el Dr. Ricard Morén, así com altres membres del grup i del Departament de Geografía de la UAB. El CED va acollir al seu edifici durant els anys 1994-1996 a varis membres de l'embrió que donaria lloc al GRM i al llarg dels anys hem col·laborat en la mesura del possible. ¡Us desitgem un molt feliç any de celebracions d'aniversari!

 

* * * * * * * * *

El dilluns 27 de gener de 2014 Ricard Morén-Alegret participà a un nou workshop sobre migracions a la Unió Europea que se celebrà a Brussel·les (Bèlgica).

* * * * * * * * *

El passat dimarts 17 desembre de 2013 va tenir lloc a l’Institut d’Estudis Catalans la conferència "Xarxes fragmentades: migració internacional des de la ciutat de Mèxic" a càrrec de Cristóbal Mendoza (membre del GRM i professor de geografia de la Universitat Autònoma Metropolitana de Mèxic). La conferència era organitzada per la Societat Catalana de Geografia (IEC).

* * * * * * * * *

El passat 17 de Desembre de 2013, va tenir lloc la tercera sessió del 12è Cicle Anual de Seminaris sobre Migracions del GRM a càrrec Maja Zovko (University of Zadar, Croatia): “El exotismo, el folklore y las tradiciones en la literatura actual sobre la inmigración”.

* * * * * * * * *

Els passats 9 i 10 de desembre de 2013 va tenir lloc al Departament de Geografia de la UAB la reunió final del projecte I+D “Immigrants' integration and the role of a diversity of organisations in achieving sustainable small towns and rural areas” amb la participació de diversos membres de l’equip investigador. Aquest projecte ha estat finançat durant el període 2010-2013 pel Ministeri de Ciència i Innovació del Govern d'Espanya (referència CSO2009-13909) amb la direcció del Dr. Ricard Morén-Alegret. Accedir a més informació sobre el projecte al següent enllaç: Projecte_Immigrants-Integration.htm

* * * * * * * * *

El passat 28 de novembre de 2013 va tenir lloc la lectura de la tesi doctoral de Dawid Wladyka (GRM, UAB) amb el títol: Inter-Ethnic Experiences of Polish Immigrants in South-Western European Neighborhoods. Comparing Sagrada Familia, Barcelona, and Empuriabrava, Castelló d’Empúries. Codirigida per Ricard Morén Alegret i Àngels Pascual de Sans (GRM, UAB), va ser valorada amb una nota d'excel·lent cum laude pels membres del tribunal.

* * * * * * * * *

El 26 de novembre de 2013 per la tarda Ricard Morén-Alegret presentà la comunicació "Foreign immigration, intercultural dialogue and sustainability in small towns: The case of Roses, Northeastern Catalonia, Spain" a la Migration, Media and Intercultural Dialogue Conference celebrada a Barcelona i organitzada per l'Institut sobre Globalització, Cultura i Mobilitat de la Universitat de les Nacions Unides (UNU-GCM).

* * * * * * * * *

Durant el matí del passat 26 de novembre de 2013 va tenir lloc la segona sessió del 12è Cicle Anual de Seminaris sobre Migracions del GRM a càrrec d'Imma Boj (MHIC, St. Adrià de Besòs-Barcelona) i que va portà per títol “Experiències i activitats del Museu d’Història de la Immigració a Catalunya, MHIC”.

* * * * * * * * *

El passat dijous 26 de setembre de 2013 va tenir lloc a les 10:30h la sessió inaugural del 12è Cicle Anual de Seminaris sobre Migracions del GRM - Cicle monogràfic “Migracions, Arts i Cultura”. Aquesta sessió anà a càrrec del professor Marco Martiniello (Université de Liège, Belgium) i portà per títol “Popular Arts, Ethnicity and Migration”. La sessió va comptar amb una variada i nodrida participació, incloent la del Director del Departament de Geografia de la UAB, Antoni Durà, així com de professors, investigadors i estudiants dels departaments de Geografia, Antropologia, Ciències Polítiques, Traducció i Interpretació, Ciències de la Comunicació i Sociologia, entre altres.

* * * * * * * * *

Des del mes de setembre de 2013 Josepha Milazzo ocupa un lloc com a personal docent a la Université de Corse / Università di Corsica.

* * * * * * * * *

L’agost del 2013 Ricard Morén-Alegret va començar una visita d'investigació de tres mesos a l'Institut sobre Globalització, Cultura i Mobilitat de la Universitat de les Nacions Unides (UNU-GCM). La major part d'aquesta investigació geogràfica allí realitzada està vinculada al projecte de R+D titulat “Immigrants' integration and the role of a diversity of organisations in achieving sustainable small towns and rural areas” (referència CSO2009-13909) i està centrada en diversos aspectes de la vessant cultural de la sostenibilitat en petites ciutats que compten amb una presència significativa d'immigració estrangera. Concretament, en aquesta ocasió el focus se situa sobre la mediterrània Roses, una petita ciutat amb una història migratòria mil·lenària documentada que es remunta als antics grecs.

* * * * * * * * *

Durant abril, maig i juny de 2013 s'ha celebrat a la UAB el 11è Cicle Anual de Seminaris sobre Migracions del GRM. Aquest curs, s'ha concretat en un Cicle monogràfic sobre “Migracions, sostenibilitat, mobilitat i canvis medioambientals”. El 24 d'abril de 2013 es va inaugurar el cicle amb una sessió preliminar a càrrec d'Anna Vilaseca i Eduard Trepat, Fundació del Món Rural, FMR (Lleida), titulada "Mobilitat i sostenibilitat en el món rural català. De la transhumància a les migracions". A més, en el programa internacional del cicle de seminaris es va comptar amb la participació de Sandra Fatoric, GRM-UAB (17 de maig) amb la comunicació titulada “Migration as climate change adaptation? The case of Aiguamolls de l’Empordà (Catalonia, Spain) in an international context”; de la Dra. Helen Adams, University of Exeter, Anglaterra (22 de maig) amb la comunicació titulada "Mobility and immobility under environmental change: evidence from Peru and Bangladesh" ; de Ethemcan Turhan, ICTA (29 de maig) amb la comuicació titulada “Climate Change Adaptation, Migration and Human Security: A critical vision on circular/seasonal migration from Turkey”; del Dr. Navinder Singh, Swedish University of Agricultural Sciences, Umea, Suecia (5 de juny) amb la comunicació titulada "Contrasting human and animal migrations in Central Asia and Europe" ; i, finalment, del Dr. Kees van der Geest, Institute for Environment and Human Security, United Nations University (14 de juny) amb la comunicació titulada "Rainfall variability, food insecurity and migration. Empirical evidence from the Where the Rain falls project” . Aquesta serie de seminaris fou cofinançada pel programa SGR 2009-2013 de AGAUR, està vinculada al projecte d' I+D CSO2009-13909 (finançat pel MICINN, 2010-2013) y fou dirigida per Ricard Morén-Alegret (veure més informació i algunes imatges en la secció "Seminaris" d'aquesta pàgina web).

seminari Helen Adams

Foto: Seminari a càrrec de la Dra. Helen Adams

 

* * * * * * * * *

El passat dimecres 15 de maig de 2013, amb motiu del Dia Internacional de la Família, Dan Rodríguez va ser entrevistat a Ràdio Nacional d'Espanya (Ràdio 5) sobre qüestions relacionades amb immigració i parelles/famílies mixtes. L’entrevista es troba disponible a: http://www.rtve.es/alacarta/audios/entrevista-de-actualidad/entrevista-actualidad-r5-dia-internacional-familia-15-05-13/1820224/ 

El passat 10 de maig de 2013 va ser publicat al diari La Vanguardia l’article de Ricard Morén Alegret titulat “Navegacions i integracions”. Podeu llegir l’article juntament amb una nota de l’autor a: http://scg.iec.cat/Scg9/Scg92/S90241.htm , http://geografia.uab.es/web/images/mitjans/lv_rmoren.pdf

El passat dissabte 2 de febrer de 2013 es va re-emetre a Televisió de Badalona una entrevista a Àngels Pascual de Sans en el marc de la sèrie "Les dones sàvies". Es pot visualitzar i escoltar aquest programa en la següent adreça de pàgina web: http://tvbadalona.xiptv.cat/les-dones-savies/capitol/angels-pascual-de-sans#.UQ1e5mZADOA.gmail

Al llarg de 2012 es va completar el gruix del treball de camp del projecte d'I+D "Immigrants’ integration and the role of a diversity of organizations in achieving sustainable small towns and rural areas" (2010-2013), finançat pel Ministerio de Ciencia e Innovación i coordinat per Ricard Morén. Després de focalitzar l'estudi de camp a la comarca de l'Alt Empordà, es van realitzar treballs de camp a Warwickshire (Anglaterra), el Peloponès nord-occidental (Grècia), l'Alentejo Litoral (Portugal) i el sud-est d'Austràlia Meridional (Austràlia). Durant 2013 s'aniran mostrant més resultats d'aquest projecte.

El 25 d'octubre de 2012 Josepha Milazzo ha presentat la comunicació "Inmigración internacional y desarrollo de territorios (semi) rurales mediterráneos. Comparación de los bolivianos en Cataluña (Alt Empordà) y de los marroquíes en Córcega (Plaine Orientale)" al coloqui internacional El valor de lo rural celebrat a Zamora (Mèxic).

El passat 23 d’octubre de 2012, Dan Rodríguez-García va ser convidat al programa-debat “El Mirall” de Catalunya Radio com expert en parelles mixtes para participar en el programa “Parelles mixtes”. Accés a l’àudio: http://www.catradio.cat/audio/673837/Parelles-mixtes 

El 17 d'octubre de 2012 es va celebrar al Residence Palace de Brussel·les la conferència final del projecte internacional "Concordia Discors", finançat per la Comissió Europea i coordinat des de FIERI (Itàlia). Aquest innovador projecte comparatiu ha estudiat durant 2011 i 2012 processos d'integració i conflictes en dos barris de cinc ciutats europees: Londres, Budapest, Barcelona, Torí i Nuremberg. L'estudi barceloní ha sigut coordinat per Ricard Morén-Alegret i ha comptat amb la participació de Dawid Wladyka i Albert Mas. Aquests tres membres del GRM van participar a la conferència final de Brussel·les juntament amb quatre membres d'associacions dels dos barris de Barcelona estudiats: el Poble Sec i la Sagrada Família. Més informació: http://www.concordiadiscors.eu/

El passat 15 d’octubre, Dan Rodríguez-García va ser entrevistat pel programa informatiu L’Observatori de La Xarxa radio per parlar sobre La nova emigració catalana cap a l’estranger. Accés a l’àudio: http://blocs.xarxaradio.cat/observatori/2012/10/15/dan-rodriguez-expert-en-migracions-limpacte-negatiu-de-la-fuga-de-cervells-catalans-es-la-perdua-de-talent/

La Societat per a la difusió de les realitats culturals africanes (SDRCA), Centre de Cooperació Internacional, concedeix a Dan Rodríguez-García el Premi Barcelona, drassanes per Àfrica – Principat de Catalunya, 2012, per les seves contribucions al coneixement de la societat africana.

El passat 3 d’agost de 2012, Albert Mas va presentar en el  XIII World Congress of Rural Sociology celebrat a Lisboa la comunicació “International immigration around natural protected areas. Exploring some localities in Alt Empordà (Spain) and Alentejo Litoral (Portugal)”, co-escrita amb Ricard Morén-Alegret.

El passat 27 de juliol de 2012, Albert Mas va presentar en el IX Coloquio Ibérico de Estudios Rurales celebrat a Lisboa la comunicació “Inmigración internacional entorno a áreas naturales protegidas. Explorando algunas localidades del Alt Empordà (España) y el Alentejo Litoral (Portugal)”, co-escrita amb Ricard Morén-Alegret.

El 22 de juny de 2012 es publicà al diari El País una entrevista a Montserrat Feixas Vihé en la que explica la seva experiència com representant a India de l'Agència de Nacions Unides pels Refugiats (ACNUR), entre d'altres qüestions. Vegeu: http://sociedad.elpais.com/sociedad/2012/06/22/¡actualidad/1340396778_700067.html

L'article "Vulnerability to the effects of climate change and adaptation: The case of the Spanish Ebro Delta", publicat el 2012 i co-escrit per Sandra Fatoric, ha esdevingut un dels articles més consultats de la revista Ocean & Coastal Management (Impact Factor: 1.524. 5-Year Impact Factor: 1.661). Vegeu: http://www.journals.elsevier.com/ocean-and-coastal-management/most-read-articles/

S'ha concedit una beca del Dissertation Proposal Development Fellowship Program 2012 “New Approaches to Transnationalism and Migratory Circulation” a Josepha Milazzo. Aquest programa està organitzat pel Social Science Research Council i compta amb finançament de la Andrew W. Mellon Foundation.

10è CICLE ANUAL DE SEMINARIS SOBRE MIGRACIONS DEL GRM. De gener a maig de 2012 s'ha celebrat una dècada de debats científics anuals sobre migracions humanes al GRM del Departament de Geografia de la UAB. En la secció Seminaris d'aquest lloc web es pot trobrar el programa. La sessió inaugural va ser presidida pel Vice-Rector de Recerca de la UAB i la conferència inaugural va ser a càrrec del Professor Douglas S. Massey (Office of Population Research, Princeton University, USA) . D'altra banda, el seminari de cloenda va incloure una conferència de la Professora Rosa Aparicio (Fundación Ortega y Gasset, Madrid).

Varis membres del GRM van participar al congrès de la American Association of Geographers que va celebrar-se el febrer de 2012 a Nova York. El 25 de febrer Ricard Morén-Alegret presentà una comunicació elaborada conjuntament per ell, Dawid Wladyka i Albert Mas sobre la integració d'immigrants estrangers a Barcelona, Roses i Castelló d'Empúries. A més, el 26 de febrer Dawid Wladyka presentà una comunicació co-elaborada per ell i Ricard Morén-Alegret sobre immigració polonesa a Catalunya.

Ricard Morén Alegret i Dawid Wladyka van co-presentar una comunicació elaborada conjuntament per ells i Albert Mas sobre immigració llatinoamericana a Barcelona en la jornada Latin-American Migration, Patterns of Settlement and Transnational Dynamics. Perspectives from Europe, the USA and South America. Aquesta jornada es va celebrar a la New York University el 29 de febrer de 2012 i fou organitzada per Virginie Baby-Collin (UMI Transitions, CNRS/NYU).

Dan Rodríguez García ha obtingut un premi-beca de recerca dins la convocatòria Aposta 2011 de la UAB, dintre de l'àmbit Progrés social i cultural, pel projecte: E Pluribus Unum: Immigració, Mestissatge i Cohesió Social”. L'acte públic de lliurament del premi va tenir lloc el 12 de desembre a la Casa de Convalescència de Barcelona.

El passat 29 de setembre de 2011, Dan Rodríguez García va participar com a convidat expert en migracions en el programa de TV3 Banda Ampla: "Marxar fora a treballar", on es va abordar el tema de la nova emigració d'espanyols a l'estranger.

Els dies 22 i 23 de setembre de 2011, Ricard Morén-Alegret va participar a la conferència "Ethnography, Diversity and Urban Space" que va tenir lloc a la Oxford University (UK). Allà va presentar el ‘paper’ titulat "Foreign immigration and the 2011 local elections in Barcelona: Channeling diversity?". Aquest ‘paper’ va ser escrit conjuntament pel mateix Ricard Morén-Alegret, per Dawid Wladyka i per Albert Mas, i està relacionat amb el projecte europeu en curs "Concordia Discors" coordinat per FIERI.

Entre el 12 i el 16 de setembre de 2011 va tenir lloc la 16th International Metropolis Conference (Ponta Delgada, Illes Azores, Portugal). Dins la mateixa es va dur a terme el workshopImmigrants’ integration and sustainability in small towns” (wokshop 311) en el que van participar els següents membres del GRM: Albert Mas, Dawid Wladyka, Sandra Fatoric i Ricard Morén-Alegret (coorganitzador i chair del workshop). En el worshop es va poder presentar i discutir part del treball que s’està realitzant dins el projecte “Immigrants’ integration and the role of a diversity of organisations in achieving sustainable small towns and rural areas” (2010-2012), dirigit pel Dr. Ricard Morén-Alegret i finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació del Govern d’Espanya (R+D project CSO2009-13909). Clica per veure la web del congrés i accedir al programa www.metropolis2011.org/

El passat 21 de juny de 2011 Ricard Morén va presentar una comunicació al congrés organitzat per EURAC “Social Mobility and Migration. Multidisciplinary Perspectives” que va tenir lloc a Bolzano/Bozen (Itàlia).

Entre els dies 3 de febrer i 2 de juny de 2011 va tenir lloc a la UAB el IX Cicle Anual de Seminaris sobre Migracions organitzat pel GRM. En el cicle d'enguant hi han participat: Rinus Penninx (IMES, Universitaat van Amsterdam -UvA-, y Director de IMISCOE); Danièle Joly (Director of Centre for Research in Ethnic Relations-CRER, University of Warwick); Anna Cabré, Directora del Centre d’Estudis Demogràfics (CED); Santiago Roquer, (Universitat Rovira i Virgili); Cristóbal Mendoza (Universidad Autónoma Metropolitana, México DF); i Míriam Acebillo i Eva Østergaard (Departament de Ciència Política i Dret Públic, UAB). Clica per accedir al programa complet del Cicle.

S'ha iniciat recentment un nou projecte amb participació del GRM titulat Concordia Discors: Understanding Conflict and Integration Outcomes of Inter-Group Relations and Integration Policies in selected Neighbourhoods of Five European Cities (2011-2012). Es tracta d'un projecte trans-nacional europeu finançat per la Comissió Europea i liderat pel Forum of International and European Research on Immigration (FIERI), Itàlia. Ricard Morén-Alegret coordina la recerca a Espanya que forma part d'aquest projecte.

Els dies 4-8 d’octubre de 2010 Dan Rodríguez García ha participat en la 15th International Metropolis Conference, celebrada a La Haya, amb la ponència titulada "Immigrant Settlement and Integration in Spain: An Analysis of the Case of Catalonia Using the New National Survey of Immigration".

La revista Journal of International Migration and Integration ha publicat el treball de Dan Rodríguez García “Beyond Assimilation and Multiculturalism: A Critical Review of the Debate on Managing Diversity”  (2010, 11/3: 251-271).

Els dies 13 i 14 de setembre de 2010 Ricard Morén participà al Congrés anual d'IMISCOE http://www.imiscoe2010.org

Els dies 8, 9 i 10 de juliol es va celebrar a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona el XII Congreso de la Población Española organitzat pel Grupo de Población de la Asociación de Geógrafos Españoles (AGE). Àngels Pascual i Miguel Solana són els coordinadors de la sessió monogràfica “Téncicas cualitativas en los estudios de población” que tindrà lloc el divendres 9. Clica per accedir a la pàgina del congrés.

El passat 27 de maig va tenir lloc la setena i darrera sessió del VIII Cicle de Seminaris sobre Migracions organitzat pel GRM amb el títol “Development of migration policy in Poland”. L'acte anirà a càrrec de Patrycja Matusz (U. Wroclaw, Polska). Clica aquí per accedir al programa complet del cicle.

En un proper número de Social Networks serà publicat l’article de Verónica de Miguel i Mark Tranmer "Personal support networks of immigrants to Spain: A multilevel analysis". El treball, que analitza de forma detallada la formació de vincles amb altres immigrants amb persones de la societat local, ja es troba disponible a http://tinyurl.com/35qq3qf

La Fundació CIDOB ha publicat el document obra de Dan Rodríguez "Retos y tendencias en la gestión de la inmigración y la diversidad en clave transatlántica" dins de la col·lecció "Documentos CIDOB Migraciones". Clica al títol per descarregar el text complet.

Willow Sussex Mata (University of California, USA) ha estat al Departament de Geografia de la UAB com a investigadora visitant al GRM entre els mesos d’octubre del 2009 i febrer del 2010 amb una beca Fulbright.

Ha estat aprovat  per part del Ministeri de Ciència i Innovació del Govern d’Espanya el projecte d’investigació "Immigrants’ integration and the role of a diversity of organizations in achieving sustainable small towns and rural areas" (2010-2012), dirigit pel Doctor Ricard Morén.

La Universitat Autònoma de Barcelona ha concedit a Dan Rodríguez un dels Premis a l’Excel·lència Investigadora (PREI_2008) dedicats a l'àmbit de coneixement d'Humanitats i Ciències Socials. Aquest programa creat per tal d'estimular la millora de la recerca científica que es realitza a la UAB, reconeix i premia els 6 millors treballs de recerca publicats per membres d'aquesta universitat en cada un dels quatre àmbits de coneixement (Ciència; Tecnologia; Salut; i Humanitats i Ciències Socials). La convocatòria de 2008 es referia a les investigacions publicades als anys 2006 i 2007.

El passat 3 de juliol de 2010 es va fer pública per part de l'agència AGAUR (Generalitat de Catalunya) la resolució de la convocatòria SGR 2009-2013. A través d'aquesta el GRM ha estat distingit com a "Grup d'Investigació Reconegut i Finançat" per l'esmentat període amb Ricard Morén com a Coordinador.

 

CLICA AQUÍ PER ACCEDIR A NOTÍCIES ANTERIORS

 

 
Galeria de Recerca sobre Migracions, Dep. Geografia, Facultat de Filosofia i Lletres, Universitat Autònoma de Barcelona, 08193 Bellaterra (Barcelona). - http://geografia.uab.es/migracions/