Presentació i objectius del projecte

 
 
 
 
 
 
 
"Immigrants' integration and the role of a diversity of organisations in achieving sustainable small towns and rural areas"  
 

Àrees d'estudi:

 

Aquesta investigació ha centrat l'atenció en àrees d'estudi localitzades principalment a Espanya, però ha tingut també una dimensió comparativa internacional gràcies a la realització de treballs de camp a Grècia, Portugal, el Regne Unit i Austràlia.

Entre les raons de l'elecció dels territoris en els que s'ha dut a terme treball de camp s’hi troben les següents característiques comunes: (1) les àrees d'estudi inclouen zones humides costaneres protegides i/o rius, (2) hi ha una varietat de localitats rurals i semirurals així com petites ciutats, (3) hi ha una població immigrant significativa que s'ha incrementat en les últimes dècades, (4) el turisme i el sector agropecuari són una part important de l'economia; (5) les àrees de estudi es troben relativament allunyades de grans ciutats.

Les àrees concretes d'estudi són presentades breument a continuació (en l'apartat dedicat a 'principals resultats' es mostren algunes fotografies de les mateixes):

1) Est de la comarca de l' Alt Empordà (província de Girona, Catalunya, Espanya)
Aquesta comarca situada al nord-est de la península ibèrica, té com a límit en la seva part nord la frontera entre els estats espanyol i francès, i alberga al seu interior nombrosos espais naturals entre els quals es poden destacar el Parc Natural del Cap de Creus, el Parc Natural dels Aiguamolls de l' Empordà i el Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera. L'estudi s'ha focalitzat en algunes de les localitats situades a les proximitats d'aquests espais com les petites ciutats de Roses i Castelló d'Empúries, així com altres localitats properes com l'Armentera, Cadaqués, l'Escala, Garriguella, Palau- Saverdera, Pau, Rabós i Sant Pere Pescador. Totes elles es troben a la meitat oriental i més propera al mediterrani de l'esmentada comarca de l'Alt Empordà. El sector del turisme té un pes molt important en aquesta àrea d'estudi, però al mateix temps el sector primari conserva un pes relativament destacable (de cara a poder contrastar algunes qüestions particulars, també s'ha realitzat treball de camp en el vessant francès de l'Albera). Els percentatges de població resident estrangera en aquestes localitats es troben en general bastant per sobre de la mitjana espanyola i catalana. (clica sobre el mapa)

2) Alentejo Litoral (Alentejo, Sud-Oest de Portugal)
El principal focus d'atenció a Portugal ha sigut el concelho de Odemira. Aquest municipi està situat a la costa sud-oest de Portugal, és el més extens del país i al mateix temps és un dels menys densament poblats. El concelho d'Odemira es troba dividit en 17 freguesias (entitat administrativa inferior al municipi). Una de les característiques del concelho és la seva varietat en termes paisatgístics i socioeconòmics que permeten distingir entre una franja litoral, una franja central i una franja més interior. La primera acull un important sector dedicat a l'agricultura intensiva juntament amb un relativament destacable sector turístic. En aquesta es troba en la seva major part el Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina. La segona franja alberga els majors nuclis de població juntament amb els principals serveis. Mentre que la tercera presenta un terreny més muntanyós, és la que ha patit amb més cruesa el procés de despoblament i en ella tenen una presència més destacable les activitats agropecuàries tradicionals. Els percentatges de població resident estrangera a Odemira es troben en general per sobre de la mitjana portuguesa i alentejana. De cara a poder contrastar algunes qüestions particulars, també s'ha realitzat treball de camp en altres concelhos de l'Alentejo Litoral com són Sines i Santiago do Cacém. (clica sobre el mapa)

3) Nord-oest peloponesi i illa de Zante (Grècia Occidental, Grècia)
Els municipis d'estudi principal són els peloponesis d’ Andravida-Kyllini i Kato-Achaia, així com en menor mesura la molt propera illa de Zante/Zakynthos. Es tracta de territoris tots ells pertanyents a la regió de Grècia occidental. Les àrees naturals protegides de Kotychi Strofylia es troben al nord-oest de la Península del Peloponès a cavall entre Andravida-Kyllini i Kato Achaia (totes dues amb una economia dedicada tant a l'agricultura intensiva com en diferent mesura al turisme), mentre que a la molt turística illa de Zante també ressalten algunes àrees naturals protegides que, per exemple, acullen una espècie emblemàtica de tortugues. Els percentatges de població resident estrangera en aquestes localitats gregues són també molt destacables. Per exemple, entre elles es troba la localitat de Manolada (municipalitat de Andravida-Kyllini) que durant els darrers anys ha estat retratada en diverses ocasions per la premsa nacional i internacional a causa d'atacs racistes contra immigrants d'origen asiàtic però que també ha comptat amb mostres de solidaritat. (clica sobre el mapa)

4) Warwickshire meridional (Anglaterra, Regne Unit)
L'àrea d'estudi anglesa és el sud de Warwickshire (West Midlands) que inclou, entre altres localitats, la petita ciutat de Stratford upon Avon, el nostre focus d'atenció. Els sectors econòmics més importants a Stratford upon Avon són el turisme i, vinculat a aquest, el comerç. El topònim, ‘Stratford’ significa ‘gual creuat per una calçada romana’, mentre que ‘Avon’ fa referència al riu homònim (en llengües celtes, inclosa la gal·lesa, ‘Afon’ significa riu). Així, durant molts segles, Stratford upon Avon ha estat un assentament humà connectat a altres llocs i gents tant per terra com per aigua. Pel que fa al turisme, avui Stratford upon Avon atrau turistes de tot el món, molts d'ells atrets per la relació de la localitat amb William Shakespeare. A part d'importants atraccions culturals, a la zona hi ha diversos espais naturals protegits i el sector agropecuari té un pes relativament destacable. Durant els últims anys, a més de la immigració procedent d'Amèrica del Nord i de països de la Commonwealth, nous immigrants procedents de Polònia i altres països d'Europa centreoriental s'han instal·lat a Stratford upon Avon i els seus voltants. (clica sobre el mapa)

5) Sud-est d' Austràlia Meridional (Austràlia)
El territori estudiat a South Austràlia està vinculat a la part baixa del riu Murray, l'estany Alexandrina i a la badia Encounter i inclou tres àrees de govern local (LGA) diferents situades al llarg d'un eix nord-est - sud-oest: Murray Bridge (considerada Rural City), Alexandrina (considerada District Council) i Victor Harbor (considerada City Council). Els topònims d'aquestes tres localitats estan vinculats a l'aigua. La identitat geogràfica de la primera i la segona estan directament relacionades amb el riu Murray i el llac Alexandrina respectivament (aquest riu flueix cap a la seva desembocadura a través de l'esmentat llac). Pel que fa a Victor Harbor LGA, la seva identitat geogràfica està principalment lligada a la badia Encounter. Aquesta és la badia on la desembocadura del riu Murray arriba a l'oceà Antàrtic. Des d'algunes parts de Victor Harbor és possible veure a simple vista la zona de la desembocadura del riu Murray i hi ha rutes marítimes que connecten la localitat i el Coorong. Aquest espai natural denominat Coorong es troba protegit a nivell nacional i internacional, especialment a causa de la presència d'aus (clica sobre el mapa). L'economia d'aquesta àrea d'estudi es basa en bona mesura en el turisme i l’agricultura. Els percentatges de població immigrant (tant interna com internacional) en aquestes localitats australianes són també destacables (encara que menors que en els casos d'estudi del sud d'Europa), especialment si es contrasten amb àrees no - metropolitanes situades més cap a l'interior d'Austràlia. De cara a poder explorar algunes qüestions, també s'ha realitzat treball de camp en altres localitats de South Australia amb immigració recent com Naracoorte i Mount Gambier.


 
 

 

Grup de Recerca Sobre Migracions. Dep. de Geografia. Facultat de Lletres. 08193 Bellaterra. gr.recerca.migracions@uab.es - http://geografia.uab.es/migracions/